Daman og Diu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Daman og Diu (gujarati: દમણ અને દિવ, marathi: दमण आणि दीव, portugisisk: Damão e Diu) er en del av forbundsterritoriet Dadra og Nagar Haveli og Daman og Diu i India. Fra 1961 til 2020 var det et separat forbundsterritorium. Ved folketellingen i 2011 hadde Daman og Diu et folketall på 242 911.[1]

I over 450 år var disse små kystenklavene ved Det arabiske hav en del av portugisisk India, sammen med Goa og Dadra og Nagar Haveli. Den 19. desember 1961 ble Goa, Daman og Diu innlemmet i India,[2] noe Portugal først anerkjente i 1974. Goa, Daman og Diu utgjorde et enkelt unionsterritorium fram til 1987, da Goa ble en egen delstat. Daman og Diu ble da et separat forbundsterritorium, hvor hver av de to enklavene utgjør hvert sitt av territoriets to distrikter.

I Diu brukes gujarati, mens innbyggerne i Daman stort sett snakker marathi. Portugisisk språk er i tilbakegang, siden det ikke brukes i skoleverket, men fremdeles snakker 10 % av befolkningen i Daman dette kolonispråket. Det finnes også kreolspråk basert på portugisisk, nemlig língua da casa (hjemmespråket) i Daman, og língua dos velhos, de gamles språk, i Diu.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Diu er en liten øy utenfor kysten av Saurashtra-halvøya i delstaten Gujarat. Øya utgjør ca 20 km², og er bundet sammen med Gujarat ved flere bruer. Byen Diu ligger på østspissen av øya, som ellers utgjøres av sandstrender ut mot Det arabiske hav, jordbruksdistrikter inne på øya og sumpområdet inn mot Gujarat.

Daman er et noe større landområdet, 71 km², på grensen mellom Gujarat og Maharashtra, nord for Mumbai. Byen Daman ligger ved munninga av elva Daman Ganga.

Både Daman og Diu er preget av den portugisiske fortida, og i begge byene finnes det store portugisiske festningsverk, gammel byarkitektur og rikt utsmykkede katolske kirker. En liberal holdning til alkohol, nok en arv fra kolonitida, gjør begge enklavene til populære reisemål for tørste indere.

Distrikter[rediger | rediger kilde]

Daman betegner kun byen Daman, mens Daman District utgjør et større landområdet.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Daman og Dius bruttonasjonalprodukt for 2004 er anslått til USD 156 millioner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Size, growth rate and distribution of population, Census of India, s. 47.
  2. ^ Daman & Diu Arkivert 28. februar 2015 hos Wayback Machine. – WhereInCity.com, India Information

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]