Hopp til innhold

Subic Bay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et sjøkart over Subic Bay fra 1902

Subic Bay er ei bukt som utgjør en del av Luzonhavet på vestkysten av øya LuzonFilippinene, omkring 100 km nordvest for Manilabukten. Ved dens kyst lå det tidligere en stor amerikansk flåtebase, U.S. Naval Base Subic Bay. Nå er det et industri- og handelsområde som har navnet Subic Bay Freeport Zone.

Skipsvrak i Subic Bay[rediger | rediger kilde]

De fleste av vrakene i Subic Bay stammer enten fra den spansk-amerikanske krigen i 1898 eller fra andre verdenskrig, hvor en rekke japanske skip ble senket av amerikanske fly.

El Capitan var et fraktskip på nesten 3 000 tonn og knapp 130 meter langt. Det sank i Subic Bay hvor det sitter på en skrånende bunn.

Helvetesskipet Oryoku Maru: Den 15. desember 1944 sank det med 1 619 amerikanske og britiske krigsfanger om bord. Skipet ble senket av et kraftig bombardement fra amerikanske jagere mens det var på vei fra Subic Bay til Japan. Skipet var mindre enn en halv kilometer fra Alava-kaien da det ble angrepet. Rundt 300 fanger døde under den korte reisen fra Manila og under angrepet.

Seian Maru: Under et luftangrep mot Subic Bay ble det 3 712 tonn tunge fraktskipet Seian Maru bombet og senket. Det skjedde 19. desember 1944, kun fire dager etter senkningen av Oryoku Maru.

LST (Landing Ship Tank): Dette er et av de større LSTer som er spredt på bunnen av Subic Bay. Det fikk åpnet bunnventilene i 1946, midt i Subic Bay mellom den sørlige enden av rullebanen og Grande Island.

Det gamle USS New York, som var blitt omdøpt til USS Rochester i 1917: I begynnelsen av den japanske invasjonen av Filippinene, fungerte dette skipet som flytende verksted og lager. Selv om det allerede var tatt ut av tjeneste var det pansrede skroget for verdifullt til at man kunne la det erobres, så bunnventilene ble åpnet i desember 1941 av amerikanske styrker.

San Quentin: Under den spansk-amerikanske krigen i 1898, lot spanjolene deres skip San Quentin gå ned i håp om å blokkere passasjen mellom Grande Island og Chiquita Islands ved munningen av Subic Bay.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]