Aden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aden
LandJemens flagg Jemen
Guvernement'Adan
Retningsnummer967
Areal760 km²
Befolkning507 355 (2005)
Bef.tetthet667,57 innb./km²
Høyde o.h.6 meter
Kart
Aden
12°48′00″N 45°02′00″Ø

Frimerke fra kronkolonien Aden 1953

Aden er en havneby i Jemen. På dette stedet var det bosetting fra en gang mellom 400- og 600-tallet f.Kr. Byen har to deler: Havnebyen (Little Aden), som er den moderne byen, og Madinat ash-Sha'b, som er gamlebyen og der regjeringsbygningene befant seg. Forstedene Khormaksar og Sheikh Othman ligger nord for gamlebyen, og mellom dem ligger Adens internasjonale flyplass. Aden var hovedstad i Syd-Jemen. Etter at (Nord-)Jemen og Sydjemen ble forent, har Aden blitt en tollfri sone.

Historie[rediger | rediger kilde]

Aden har vært et handelssenter siden antikken. I middelalderen var Aden omslagsplass for hele Den arabiske halvøys handel samt omskipningshavn for det sørlige Asias og det østre Afrikas naturalia og Europas fabrikkvarer. Etter oppdagelsen av sjøveien om Kapp det gode håp begynte Aden å tape sin store betydning, og i 1839 hadde denne verdenshandelens by sunket ned til en fattig by, som samme år ved en traktat ble avstått til Det britiske ostindiske kompani. Britene måtte imidlertid de påfølgende årene ta til våpenmakt for å ta området i besittelse. Det området som britene tok i besittelse innskrenket seg til den lille vulkanske halvøyen. På østre nes på halvøyen ligger byen Aden (54 km²). I 1868 kjøpte britene halvøya vest for, Djebel Hasan eller Little Aden (39 km²), av sultanen av Lahej, og i 1882 en smal kyststrekning som forener de to halvøyene (88 km²).

Under første verdenskrig forekom gjentatte stridigheter mellom osmaner og briter i området rundt Aden. I juli 1915 ble en liten engelsk styrke slått ved Lahej, nord for Aden. I 1916 ble osmanene beseiret ved Subar, like sør for Lahej, og den 11. desember 1918 kapitulerte de osmanske styrkene i området.[1]

Byen ble senere styrt fra Bombay frem til 1937, da Aden ble kronkoloni. Aden ble sammen med det blivende Sør-Jemen en selvstendig stat i 1967 og var landets hovedstad. Etter at [Nord-]Jemen og Sør-Jemen ble forent i 1990, er Aden blitt en tollfri sone.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (sv) Aden i Nordisk familjebok (2. utgave, 1922)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Aden – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • (en) Aden – galleri av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata