Kolbjørnsvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utsikt mot Kolbjørnsvik sett fra Arendal sentrum. Foto: Jan-Erik Løken
Kolbjørnsvik
Sett fra fastlandet

Kolbjørnsvik (tidligere skrevet Kolbjørnsvigen eller Colbjørnsvigen) er en tettbebyggelse på Hisøy i Arendal kommune. Det var historisk et sentrum for sjøfart, handel, maritimt håndverk og skipsbygging.[1] Kolbjørnsvik lå tidligere i Øyestad kommune og senere i Hisøy kommune, der det var kommunesenter frem til kommunesammenslåingen til nye Arendal kommune i 1992.

Det er bare havnebassenget som skiller Kolbjørnsvik fra Tyholmen i Arendal by, så fra gammelt av har det vært tette bånd mellom stedene, selv om de var også i en periode separate kommuner. Det var kjøpmannsgårder i Kolbjørnsvik som tilhørte byen, og de betalte skatt der.

Siden 1893 har fergene Kolbjørn (1893–1915), Kolbjørn II (1915–1979) og Kolbjørn III (1980–) trafikkert ruten Kolbjørnsvik – Arendal – Norodden – Kolbjørnsvik. Med hyppige avganger sørger Kolbjørn for at befolkningen i Kolbjørnsvik har en rask vei til Arendal sentrum.

En viktig institusjon på stedet er Hisøy legesenter AS[2] som holder til i den tidligere skrivergården, Hisøy rådhus.

I dag regner SSB at Kolbjørnsvik er en del av tettstedet Arendal, og det er omtrent 400 husstander som regnes som tilhørende til Kolbjørnsvik.

Sentralt i Kolbjørnsvik har idealister drevet lokalpuben Moringen siden 2002.

Referanser[rediger | rediger kilde]