Magnus Nielsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Magnus Nielsen
Født1. nov. 1947[1]Rediger på Wikidata (76 år)
BeskjeftigelseSkuespiller, filmskuespiller, stemmeskuespiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Magnus Nielsen (født 1. november 1947) er en norsk skuespiller og forfatter. Han er utdannet skuespiller ved Trøndelag Teaters elevskole, og var ansatt ved teatret til 1978. Han spilte der i flere musikaler og andre forestillinger, og i Kierlighed uden strømper, som også ble vist på TV, spilte han Jesper. Magnus Nielsen var deretter i flere år tilsluttet Cabaretgruppen i Oslo som skuespiller, hvor han også skrev og oversatte en rekke cabarettekster.

Magnus Nielsen er utdannet journalist fra Norsk Journalisthøyskole (1980), og har som frilanser jobbet som journalist og programleder i NRK i ti år, (1978-1988), i blant annet Ni-timen, Reiseradioen og flere egenproduserte radioprogram. Han har en bred erfaring fra både teater, film og fjernsyn, og har hatt flere roller i TV-serier, som blant andre Mot i brøstet, Holms, Hotell Cæsar, Karl og Co, Brødrene Dal og Hjem.

Som stemmeskuespiller har Magnus Nielsen gitt den norske stemmen til en rekke figurer på film og TV. Han har gitt stemme til blant annet rollefiguren «Snusmumriken» i den japanske TV-animasjonen I Mummidalen' ', «Wemby Fraggel» i den norske utgaven av Fragglene, Merlin i Sverdet i stenen, Kaa i Jungelboken, Miraculix i enkelte Asterix-filmer og «Erling» i Sesam Stasjon. I den norskspråklige versjonen av Toy Story gir han stemme til «Rex».

Magnus Nielsen har også lest inn en rekke lydbøker, deriblant Per Olov Enquists barnebok Den tredje grottens hemmelighet og Ulf Starks Min venn sjeiken i Stureby.

I tillegg har han lest kommentarene til naturfilmer for TV2. Han har også utgitt en plate med Kjell Lunds barnesanger.

Magnus Nielsen debuterte som forfatter i 2010 med en samling fabler, Svanesang, og året etter kom novellesamlingen Den nye saksen. I 2012 utga han en historisk roman, Drømmen om en hverdag, og høsten 2014 kom hans fjerde bok, Etlet til en blinkende knapp, som inneholder tre forskjellige fortellinger.

Magnus Nielsen har i samarbeid med Marit Hjorthol, i gruppen «Penn og Poesi» fra 2011 presentert sine tekster ved opplesning i Det Norske Teatrets «Lunsj og Lyrikk», Litteraturhuset i Oslo og flere seniorsentre i Oslo og Akershus. «Penn og Poesi» har underholdt med tekster ved flere bibliotek og seniorsentre rundt i landet,som Bergen, Grimstad, Sandefjord og Fredrikstad. Også i regi av «Den Kulturelle Spaserstokken» i Steinkjer og Levanger, og ved Trøndelag Teater. Magnus Nielsen har i tillegg vært representert med sine malerier på flere utstillinger, og han har selv også illustrert sine bøker.

Stemme-oppgaver for film og TV[rediger | rediger kilde]

Film[rediger | rediger kilde]

TV-serier[rediger | rediger kilde]

  • 2002 Biler på veien - Hilmar
  • 2022 The Cuphead Show - Gamle Kjele
  • 2008-2014 Biler: Kortfilmer fra Radiator By - Hilmar
  • 1990-1992 Tiny Toon Adventures - Jappy Duck

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tønsbergs Blad, side(r) 22, utgitt 1. november 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]