Sverre Bentzen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sverre Bentzen
Født6. oktober 1941 (77 år)
Oslo
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet Norge
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Sverre Bentzen (født 6. oktober 1941 i Oslo) er norsk skuespiller. Han begynte sin løpebane som elev ved Chat Noir Teater i Oslo, har vært ansatt ved Rogaland Teater, Trøndelag Teater, Oslo Nye Teater og Fjernsynsteatret. Siden 1990 har Sverre Bentzen vært ansatt ved Det norske teatret.

Bentzens innsats i Russerevyen i Oslo i 1960 resulterte i engasjement i Chat Noir i 1960-62.

Noen roller[rediger | rediger kilde]

Foruten flere større roller hos klassikere som Shakespeare, Tsjekhov, Strindberg, Ibsen (hos sistnevnte bla Jørgen Tesman i Hedda Gabler, Hjalmar Ekdal i Vildanden, tittelrollen i Peer Gynt...), har Sverre Bentzen innehatt roller i de fleste sjangere: komedie, farse, revy, musikal.

Fra de siste år kan nevnes: Den arbeidslause i Personkrins 3:1 av Norén, direktør Whalen i Ingenting om nattergalen av Tennessee Williams, Zauberkönig i Historier frå Wienerskogen av von Horovat, Sorin i Måken av Tsjekhov, den eldste Peer i Robert Wilsons Peer Gynt-oppsetning, Ernst i Kaos er granne med Gud av Norén, gamle Mahon i Helten frå den grøne øya av Synge, Big Daddy i Katt på heitt blekktak av Tennessee Wiliams, Oidipus i Døden i Teben av Jon Fosse/Sofokles, Peachum iTolvskillingsoperaen av Brecht/Weill. Av såkalte utespel kan nevnes Spelet om heilag Olav (Stiklestadspelet) og Kristin Lavransdatter på Jørundgard i Sel kommune.

På film har Bentzen vært å se i biroller i blant annet Herman (1990), Farlig farvann (1995) og Salige er de som tørster (1997).

Sverre Bentzen er hedret med Aksel Waldemars Minnepris og Hulda Garborgs stipend.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]