Trondheimsfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 63°30′24,930″N 10°13′22,001″Ø

Kart over Trondheimsfjorden, klikk for forstørrelse

Trondheimsfjorden er Norges tredje lengste fjord med sine 126 km fra Agdenes til Steinkjer. Fjorden ligger i Midt-Norge og strekker seg fra Ørland, sørøstover mot Trondheim, og derfra mot nordøst til Steinkjer. Det dypeste punktet er på 617 meter ved Agdenes.

Pga. sin bredde og areal er Trondheimsfjorden mer å regne som et innlandshav, enn en fjord i vanlig forstand. Innløpet ved Ørland-Agdenes er riktignok rundt 4 km, men den vider seg ut innover og er ved Flakk-Rørvik 6,5 km og mellom Lade-Seter (Leksvik) 12,7 km.

Fjorden var lenge den viktigste ferdselsåren i regionen, noe som gjenspeilet seg i den tidligere kommuneinndelingen. Deler av nåværende Agdenes kommune var lenge knyttet til hver sin av i alt tre kommuner på nordsiden av fjorden: Den opprinnelige Agdenes med Ørland; Lensvik med Rissa; og Ingdalen med Stadsbygd.

Man kan krysse fjorden

Det går også ferje fra Levanger til Ytterøy i samme kommune.

Hurtigbåtforbindelser i fjorden:

Naturvern[rediger | rediger kilde]

Tauterryggen, som er ei grunne som går over fjorden på tvers mellom Leksvik og Frosta, er et grunnvannsområde - og det grunneste kjente området med kaldtvannskoraller i verden. På grunn av sin uberørte status ble Tauterryggen i juni 2013, sammen med Framvaren og Saltstraumen, vernet som marint verneområde i Norge - de første i sitt slag. I marine verneområder er det forbudt med trålfiske og oljeboring.[1]

Side- og delfjorder[rediger | rediger kilde]

Trondheimsfjorden sett nordøstover, fra et utsiktspunkt sør i Mosvik
Trondheimsfjorden sett sørfra i Vikhammer

Rekkefølgen er fra kysten og innover.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ole Magnus Rapp, De første nasjonalparkene på havets bunn, i Aftenposten 22. juni 2013, side 12-13.