Sognefjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 61°7′9,7176″N 6°15′24,170″Ø

Sognefjorden er en 204 km lang fjord sør i Sogn og Fjordane fylke som strekker seg fra Skjolden ved foten av Jotunheimen i øst til Solund ved kysten av Vestlandet.
Parti av Sognefjorden
Esefjorden malt av Adelsteen Normann (1848-1918)
Maleriet Norsk fjordlandskap av Adelsteen Normann er antakelig fra Sognefjorden

Sognefjorden er Norges lengste og dypeste fjord med sine 205 km og 1308 m på det dypeste[1], inklusive Sognesjøen som er ytterst mot Nordsjøen. Sognefjorden er også verdens lengste åpne (isfrie) fjord. Sognefjorden er verdens tredje lengste fjord[2]. Den ligger sør i Sogn og Fjordane fylke og strekker seg fra Solund ved kysten i vest til Skjolden ved foten av Jotunheimen i øst (nordøst), der fjordarmen heter Lustrafjorden. Fjorden og landet rundt ut utgjør regionen Sogn, ofte fordelt på Ytre, Midtre og Indre Sogn. Lengden fra Rutletangen inn til Skjolden er 186 km[3].

Fjordarmer[rediger | rediger kilde]

I motsetning til en del andre fjorder har ikke hver enkelt del av Sognefjorden egne navn. Kun den ytterste delen har egennavn - Sognesjøen. Fjordarmer er det derimot mange av. Fra vest mot øst er disse:

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

«MF Lifjord» krysser Sognefjorden fra Oppedal til Lavik

Sognefjorden har vært en viktig samferdselsåre fra gammelt av. Den har gjort det mulig å frakte landbruksprodukter, frukt, bær og fisk mellom bygdene i Sogn og Bergen.

Det er i dag seks ferjesamband som krysser fjorden:

Det er daglige ekspressbåtruter fra Sogndal til Bergen og Selje i Nordfjord.

Annet[rediger | rediger kilde]

I august 2004 ble Lewis Gordon Pugh den første som svømte hele Sognefjorden på langs.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kilde:SnL, papirutgaven fra 1983, 4 oppl.
  2. ^ Scoresbysundet på øst-Grønland er verdens lengste fjord med sine 350 km, men har store deler under is. Verdens nest lengste fjord (med mye is) er Greelyfjorden som skifter navn til TanquaryfjordenEllesmereøya, til sammen 230 km inn fra Nansensundet
  3. ^ Målt på Norgeskart, midtlinjeprinsipp og runde linjer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]