Steinkobbe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Steinkobbe
Steinkobbe
Vitenskapelig(e)
navn
:
Phoca vitulina
L., 1758
Norsk(e) navn: steinkobbe,
fjordsel
Hører til: selfamilien,
hundelignende rovpattedyr,
rovpattedyr
Habitat: kysten
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for steinkobbe

Steinkobbe (Phoca vitulina), også kalt fjordsel, er et havpattedyr som lever et amfibisk liv i Nord-Atlanteren. Den tilhører selfamilien (Phocidae). Voksne individer kan bli i overkant av 150 cm og 100 kg, hunner noe mindre, rundt 80 kg.

Steinkobber har et av de største utbredelsesområdene av alle selartene våre. De finnes fra tempererte farvann som Sør-Europa i Atlanterhavet og California i Stillehavet til arktiske områder. Steinkobben er en kystnær selart som ofte samles i små grupper når de legger seg opp for å hvile på små skjær eller strender i tidevannssonen. Svalbardbestanden av steinkobbe er på den nasjonale rødlisten, og er totalfredet.

Steinkobben er en middels stor selart som varierer noe i størrelse fra bestand til bestand. På Svalbard blir voksne hanner rundt 150 cm lange og veier i gjennomsnitt litt over 100 kg, mens hunnene er noe mindre med gjennomsnittlig voksen lengde på 140 cm og vekt i overkant av 80 kg. Pelsfarge og mønster varierer mye hos denne arten, med noen som er helt sølvgrå med mørke flekker, til mørkegrå og brunsvarte individer med lysere flekker og av og til ringer. Nyfødte unger har røytet fosterpelsen inne i livmora, slik at de blir født med en glatt pels som likner de voksnes. Ungene veier 10–12 kg og er 80–100 cm lange ved fødselen.[1] Steinkobben blir kjønnsmoden når de er ca 4 år, og de lever til de er ca 35 år.[2]

Europäischer Seehund.jpg

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Phoca vitulina – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Phoca vitulina – detaljert artsinformasjon


zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
  1. ^ Kit M. Kovacs & Christian Lydersen (i.d.). «Steinkobbe (Phoca vitulina)». Norsk Polarinstitutt. Besøkt 30.03.2015. 
  2. ^ «Steinkobbe». Havforskningsinstituttet. 24.04.2009. Besøkt 30.03.2015.