Stjørdalselva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Stjørdalselva

Stjørdalselva er en 50 km lang elv i Nord-Trøndelag som strekker seg fra svenskegrensen i Meråker kommune til Trondheimsfjorden i Stjørdal kommune – like ved Trondheim lufthavn, Værnes.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stjørdalselva hadde sitt utløp mellom Tangen og Sutterøya inntil slutten av femtiårene. Da ble det gravd nytt utløp tvers gjennom Langøra slik at flyplassen kunne utvides over det gamle elveleiet.

Fiske[rediger | rediger kilde]

Stjørdalselva er en av de beste lakseelvene i Midt-Norge og kan by på en lakseførende strekning på totalt 48 km, hvorav 34 km er i Stjørdal kommune og 14 km i Meråker kommune. Hvert år blir det tatt store mengder smålaks, og storlaksen holder en størrelse på 6-15 kg.

Laksefisket i Stjørdalselva har lange tradisjoner, der blant annet engelske adelsmenn utøvde sin edle sport i store deler av elva helt tilbake til midten på 1800-tallet.

Flommer[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel: Flommen i Nord-Trøndelag 2006

Ispropper og oversvømmelser den 31. januar 2006 gav den største flommen siden NVE startet flommåling i området for 90 år siden. I løpet av tre døgn falt det 150-300 mm nedbør som regn over området og snøsmeltingen bidro med 10-50 mm.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]