Straumen (Inderøy)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 63°52′21″N 11°17′47″Ø

Straumen
Straumen
Sundet mellom Borgenfjorden og Trondheimsfjorden, som har gitt navn til Straumen
Land Norge Norge
Fylke Nord-Trøndelag
Kommune Inderøy
Areal 1.34 km²
Befolkning 1 586[a] (2013)
Bef.tetthet 1 183,6 innb./km²
Postnummer 7670 Inderøy

Straumen er det største tettstedet og administrasjonssenteret i Inderøy kommune i Nord-Trøndelag. Tettstedet har 1 586 innbyggere per 1. januar 2013, og er oppkalt etter Straumen, den nest sterkeste tidevannsstrømmen i Norge, som forbinder Borgenfjorden med resten av Trondheimsfjorden.

Tjenestetilbud[rediger | rediger kilde]

Gammel trehusbebyggelse i tettstedet Straumen, administrasjonssentrum i Inderøy kommune. Det gule huset midt i bildet rommer Nils Aas Kulturverksted.
Muustrøparken på Straumen er skulpturpark og Inderøy kommunes tusenårssted. Ringstu, som er flyttet til parken, er et av Straumens eldste bevarte hus. Muusbrua er fra 1816.

I tillegg til butikker og bank, finnes en rekke offentlige tjenester på Straumen, deriblant Sakshaug skole, Inderøy ungdomsskole, Inderøy videregående skole og Sund folkehøgskole. Like øst for Straumen ligger også Sakshaug kirke og Sakshaug Gamle Kirke fra 1100-tallet.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Straumen har flere kulturinstitusjoner, blant annet Nils Aas Kulturverksted og Inderøy Kulturhus. I tillegg har Muustrøparken en rekke skulpturer av Nils Aas. Tettstedet er årlig sted for jazzfestivalen SoddJazz, og er en del av «Den Gyldne Omvei».

Jorder på Straumen med kulturhuset, Inderøy videregående skole og kommunehuset i bakgrunnen

Historie[rediger | rediger kilde]

Straumen har alltid vært et landbruksområde. Store deler av dagens tettsted er bygd på land fra gården Næss. Under middelalderen var området sentrum i fylket Øyna, som omfattet foruten Inderøy også Beitstad og Verran. Sakshaug gamle kirke, bygget i grovkrystallisk marmorstein, var da fylkeskirke. Erkebiskop Eystein innviet kirken 1184. I 1869-1871 ble den nye Sakshaug kirke oppført.

Under eneveldet og i unionstiden var Straumen og Inderøy administrasjonssete for Nordre Trondhjems Amt. Både amtmannen og sorenskriveren bodde på den andre siden av Straumen, på gårdene Sund og Vika. Fylkeshovedstaden ble flyttet til Steinkjer først på 1900-tallet.

Transport[rediger | rediger kilde]

På Straumen munner også riksvei 761 fra Vist ut i riksvei 755 med videre forbindelse til europavei 6. Straumen har en begrenset busstilbud med Trønderbilene. Straumen ligger circa 22 km fra Steinkjer, circa 75 km fra Norwegian-road-sign-771.0.svg Trondheim lufthavn, Værnes og circa 105 km fra Trondheim.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]