Komedie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Filmkomedie)
Hopp til navigering Hopp til søk
Scenebilde fra en komedie fra antikken

Komedie (gammelgresk κωμῳδία [kōmō{i}día], av κῶμος [kṓmos] fest til Dionysos' ære og ᾠδή [ō{i}dế]: egentlig «syngende opptog») i klassisk forstand er et lystig skuespill, gjerne med en lykkelig slutt. Komediens underholdningsverdi kommer av en overdreven framstilling av menneskelige karaktertrekk og svakheter. I tillegg til å more publikum kan en komedie tjene kritiske formål, for eksempel satire.

Både komedie og tragedie regnes som antikkens klassiske dramaformer.

Komedie i andre medier[rediger | rediger kilde]

Louis de Funès spilte gendarme i en rekke franske filmkomedier i 1970-årene

I tillegg til skrevne skuespill og på scenen så brukes begrepet komedie i dag også om skuespill i moderne medier, slik som på film (filmkomedie) og i enkelte program og serier på TV der humor er sentral for handlingen.

Film[rediger | rediger kilde]

Sammen med drama er komedie en av de aller tidligste og hyppigst brukte sjangrene for spillefilm.

I filmens verden er det også blitt vanlig å kombinere komedien med enkelte andre filmsjangre slik at de ligger tett vevd inn i hverandre og nesten har fått status som en egen sjanger. Dette gjelder særlig action-komedie og romantisk komedie, men også i noen grad skrekk-komedie, krimkomedie og dramakomedie. Andre og smalere subsjangere innen filmverdenen inkluderer sex-komedie, crazykomedie, ungdomskomedie og parodifilm. I flere tilfeller så er også disse sjangrene blitt kombinert. For eksempel, er filmserien om Mannen med den nakne pistol (1988) er en kombinasjon av både parodifilm og crazykomedie, mens The Blues Brothers (1980) er en blanding av actionkomedie og crazykomedie.

Former for komisk teater[rediger | rediger kilde]

Italienske komedianter. Maleri av Antoine Watteau, 1714

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Komedie; fra Bibliotekarstudentens nettleksikon om litteratur og medier (pdf-fil)
  • Romantisk komedie; fra Bibliotekarstudentens nettleksikon om litteratur og medier (pdf-fil)