Einar Lunde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Einar Lunde
2012-06-23 Einar Lunde.jpg
FødtEinar Hallesby Lunde
13. mars 1943Rediger på Wikidata (77 år)
OsloRediger på Wikidata
Ektefelle Ellen Westberg Andersen
Far Sigurd LundeRediger på Wikidata
Utdannet ved Concordia College, Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Journalist, nyhetsanker, korrespondentRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Brobyggerprisen (1986), TV-prisen (2006)Rediger på Wikidata

Einar Hallesby Lunde (født 13. mars 1943 i Oslo) er en norsk journalist som i en årrekke arbeidet i NRKs nyhetsredaksjon.

Studier og journalistkarriere[rediger | rediger kilde]

Lunde studerte ved Concordia College i Moorhead i den amerikanske delstaten Minnesota og ved Universitetet i Oslo (UiO). Allerede i studietiden ved Concordia hadde han et eget musikkprogram på den lokale studentradioen, og har senere ledet to TV-aksjoner her i landet[hvor?], den ene i 1981 og den andre i 1986.

Han begynte i 1968 som sommervikar i NRK Dagsrevyen, der han fra 1970 var fast nyhetsanker. Over en toårsperiode fra 1973 til 1975 hadde Lunde permisjon fra NRK og arbeidet som programmedarbeider i Radio Voice of the Gospel i Addis Abeba. Fra 1982 til 1986 var Lunde NRKs Afrika-korrespondent, og var fra 1990 tilbake som nyhetsanker.

Verdens Gang, Dagbladet og Se og Hør gjennomførte opinionsundersøkelser om ulike personers tillit i befolkningen. I disse undersøkelsene ble Einar Lunde ansett som en meget troverdig nyhetsoppleser og journalist.[trenger referanse]

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

I 1986 ble han tildelt Brobyggerprisen og i 2006 fikk han Seerprisen.

Pensjonist[rediger | rediger kilde]

Den siste sendingen til Einar Lunde var mandag 27. september 2010. Deretter gikk han av med pensjon etter 42 års tjeneste for NRK.

Som pensjonist reiser Lunde mye rundt i Norge og leder konferanser og debatter. Han var også i nyhetsbildet for å ha løst en hyttekonflikt mellom naboer på Grindholmen, en øy i Sandefjord kommune. Etter å ha gått av med pensjon fra NRK, ble han tilknyttet kommunikasjons- og rådgivningsselskapet First House som assosiert partner.

Familie[rediger | rediger kilde]

Hans far var den kjente mediemannen og biskopen Sigurd Lunde (1916–2006). Den kjente teologiprofessoren og indremisjonslederen Ole Hallesby (1879–1961) var hans morfar.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Halle Jørn Hanssen 
NRKs korrespondent i Afrika
Etterfølger:
 Kari-Grete Alstad 
Forrige mottaker:
Svein Ellingsen
Brobyggerprisen
Neste mottaker:
Liv Rosmer Fisknes
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)