Zootropolis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Zootropolis
orig. Zootopia
Zootropolis
Generell informasjon
SjangerAnimasjon
Action
Eventyr
Komedie
Utgivelsesår2016
Prod.landUSA
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørByron Howard
Rich Moore
Jared Bush (medregissør)
ProdusentClark Spencer
ManusforfatterJared Bush
Foran kamera
Originalstemmer
Norske stemmer
Annen informasjon
Filmformat2,39:1
Prod.selskapWalt Disney Animation Studios
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)Redigere på wikidata

Zootropolis (originaltittel Zootopia) er en amerikansk 3D-animert komedie fra 2016. Filmen er regissert av Byron Howard og Rich Moore med Jared Bush som medregissør, skrevet av Bush, og Jason Bateman og Ginnifer Goodwin som hovedstemmer.

Filmen er produsert av Walt Disney Animation Studios, og er den 54. filmen i rekken av Disney-klassikere.

Den hadde kinopremiere i Norge 26. februar 2016, og ble vist i USA og Canada 4. mars 2016.

I media i Norge, fikk filmen oppmerksomhet for å ha gitt Linni Meister rollen som musen Fru Fru.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den ambisiøse kaninen Judy Hopps og den sleipe reven Nick Wilde bor i den store og antropomorfe dyrebyen Zootropolis. Judy Hopps er en kanin som nettopp har flyttet ut av foreldrenes hjem i kaninbyen Bunnyburrow. Judy føler seg klar for voksenlivet som politibetjent etter flere års trening på politiskole, og har fått seg en hybel i byen Zootropolis og jobb som parkeringsvakt hos polititeamet i byen. Hun er ikke fornøyd med stillingen som parkeringsvakt, og tar tilfeldige politisaker i egne hender, men havner i stedet opp med problemer. Hennes største oppdrag var søket etter herr Arrington, en forsvunnet ilderfar i en ilderfamilie på fire.

Nicolas Wilde, ofte forkortet til «Nick» Wilde, er en intelligent, sleip og erfaren rev som driver med ulovlig virksomhet i storbyen Zootropolis. Sammen med fenneken Finnick utfører han oppdrag for å skaffe penger (200 dollar hver dag). Nick har drevet med lureri siden tolvårsalderen som følge av at han som en ung og uskyldig rev i speiderlaget ble urettferdig dømt, siden rever blir sett på som upålitelige. Den samme dagen i speiderlaget ble han kastet ut og påsatt munnkurv. Han ble deretter svært usikker på seg selv og bestemte seg derfor for å bli en sleip luring.

På Judys første dag i politiet møter hun Nick inne i en iskremsjappe, og finner senere ut om hans ulovlige virksomheter. Etter å ha påtatt seg eneansvaret for letingen etter herr Arrington, innser hun at oppdraget krever flere og en mesterhjerne. Hun oppsøker derfor Nick Wilde og truer ham med å gi ham bøter som ville tilsvare i overkant av én million dollar om han ikke hjelper henne med oppdraget og får gjort opp «gjelden». Sammen får de kun 48 timer til å løse mysteriet, og må derfor lete etter hint fra kjenninger og på åsteder. Til slutt klarer de å finne herr Arrington, og Judy blir populær og omtalt i aviser og nyheter for sitt arbeid. Hun har alltid fryktet rever og rovdyr, og klarer ved et uhell i sin første uttalelse foran media å fremme sitt syn om at alle rovdyr burde ha munnkurv og holdes vekk fra befolkningen. Dette får følger for hennes progressive vennskap med Nick Wilde. Nick blir såret og avlyser planen om å jobbe innenfor politiet med politipartner Judy. Judy blir senere også deprimert og sluttet derfor i politijobben. Hun flytter tilbake til Bunnyburrow og får en midlertidig jobb i foreldrenes dagligvaremarked.

Ikke lenge etter bestemmer Judy seg for å rydde opp i uvennskapet og drar derfor tilbake til Zootropolis for å finne Nick og be om unnskyldning. De blir venner og går frivillig sammen på et nytt stort oppdrag som omhandler en fabrikk som produserer våpen og verneutstyr mot rovdyr. Sammen klarer de på dette oppdraget å finne ut skitne hemmeligheter om et selskap som prøver å sette enkelte dyr med lederpotensiale inn i fangenskap, slik at lederrollene kan bli større og jobbetterspørselen mindre. Nick innser at Judy er en pålitelig kanin som han kan dele erfaring og gleder med, og Judy innser at Nick er en god venn som egentlig har et hjerte av gull på innsiden. På slutten tar Judy tilbake jobben sin innenfor polititjenesten, og Nick blir også politioffiser, men samtidig også den første politibetjenten som er en rev.

Rolleliste (stemmegivere)[rediger | rediger kilde]

Norske stemmer:

Hovedpersoner[rediger | rediger kilde]

  • Nicolas «Nick» Wilde: en ung, erfaren og smart rev som er en av Zootropolis sine mesterluringer. Han følger Judy Hopps store oppdrag for å finne herr Arrington, for å slippe en bot på i overkant av én million dollar. Han var i prinsippet uskyldig og bodde i en vanlig revefamilie, men mistet mye av selvtilliten da han i en ung alder ble diskriminert mot av et speiderlag som stemplet ham upålitelig og satte munnkurv på ham. Nick begynte derfor med sine lure triks da han var 12 år. Selv om det meste han gjør er for sin egen fordel, har han på innsiden et hjerte av gull, noe som vises når verden blir mer vennligstilt mot uskyldige rovdyr, og når han blir venn med Judy.
  • Judy Hopps: er en tidligere innbygger av kaninbyen «Bunnyburrow». Hun hadde siden 9-årsalderen ambisjoner om å bli politioffiser, men ble ofte mobbet for sin lille størrelse i forhold til andre politibetjenter. Hun jobbet seg opp til å bli erfaren innenfor politivirksomhet og dro til Zootropolis for å stifte et nytt liv som politibetjent. Hun har alltid vært redd for rovdyr etter at hun ble klort av en rev på en festival, under en konflikt da hun var liten. Takket være samarbeidet med Nick, lærer hun at ikke alle rovdyr er onde, men at de faktisk kan stifte vennskap. Judy er svært engasjert i polititjenesten og har en stor rettferdighetssans. Hun er overbevist om at alle skapninger kan bli hva de vil, uansett hvilke egenskaper de har (Judys motivasjon for å bli politibetjent).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]