Annbjørg Lien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Annbjørg Lien
Come Home.jpeg
Født15. oktober 1971 (46 år)
Ålesund
Yrke Musiker, spelemann
NasjonalitetNorge
Utmerkelser Møre og Romsdal fylkes kulturpris, Hilmarprisen, Karolineprisen, Pillarguriprisen
Sjangerfolkesang
Instrumentfiolin, fiddle

Annbjørg Lien (født 15. oktober 1971 i Ålesund og oppvokst i MauseidvågSula) er en norsk felespiller og folkemusiker. Hun spiller hardingfele, fele og nøkkelharpe (svensk fele)[1]. Hun har gitt ut syv soloalbum og mange album som medlem av andre grupper, blant andre Bukkene Bruse, og sammen med andre artister. Hun har mottatt en rekke priser, både i Norge og i Norden, blant annet Gammleng-prisen i klassen folkemusikk i 2004 og Hilmarprisen i 2006. Hun har også reist og jobbet med musikere andre land. Sammen med samboer og professor i rytmisk musikk Bjørn Ole Rasch driver hun Kongshavn Studios.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Annbjørg Lien ble landskjent gjennom et portrettprogram i NRK i 1986. Ikke lenge etter fikk hun platekontrakt med Heilo og ga i 1988 ut debutalbumet Kjellstadslåttar.

Sammen med Arve Moen Bergset og Steinar Ofsdal dannet hun i 1988 folkemusikkgruppen Bukkene Bruse hvor etter hvert også Bjørn Ole Rasch ble medlem. I 1993 var de på turné i Japan, Tyskland, Spania og i USA i forbindelse med De olympiske leker og spilte også under avslutningsseremonien på Lillehammer i 1994.

I 1996 slapp hun sitt fjerde album Prisme og deltok i 1997The Chieftains' album Tears of Stone. I 1998 mottok hun Kassettavgiftsfondets lanseringsstipend som ga henne muligheten til å spille inn albumet Baba Yaga som kom ut i november 1999. Stipendet ga henne i tillegg anledning til gjennomføringen av en større internasjonal turné i løpet av året 2000. For sitt soloalbum Khoom Loy fra 2012 ble hun nominert til Spellemannprisen 2012 i klassen folkemusikk/tradisjonsmusikk.

Rundt 2000 ble hun medlem av folkemusikkgruppen String Sisters som består av seks kvinnelige felespillere fra ulike land. Høsten 2005 hadde de en turne i Norge som resulterte i utgivelsen av albumet Live i 2007. Samme år skrev hun et bestillingsverk til Telemarkfestivalen og som hun framførte sammen med amerikanske Bruce Molsky (fele), svenske Mikael Marin (fem strengs bratsj) og kanadiske Christine Hanson (cello). Konserten resulterte i utgivelse av livealbumet Waltz with Me i 2008.

Nettstedet Adlibitum.no har beskrevet Annbjørg Lien som en som har «modig plassert folkemusikken i nye musikalske sammenhenger, og hun fremfører musikken med stil – personlig, sikkert og fengende.»

Priser[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Soloalbum[rediger | rediger kilde]

Album med andre artister[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]