Olga Marie Mikalsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Olga Marie Mikalsen
Født9. januar 1915
Død23. januar 2006 (91 år)
Beskjeftigelse Sanger
NasjonalitetNorge

Olga Marie Mikalsen (født 9. januar 1915 i Langevåg, død 23. januar 2006) var en norsk sanger som ble kjent for et stort publikum da hun fremførte «Hurra for deg som fyller ditt år» i en reklamefilm for Solo i forbindelse med brusens 60-årsjubileum i 1994.

Hun debuterte i 1968 i en alder av 53 år, men først i 1980-årene ble publikum oppmerksom på hennes helt spesielle sangteknikk.

Mikalsen har blant annet opptrådt i Carnegie Hall i New York, i Stockholms konserthus, Odd Fellow Paléet i København, Purcell Room i London, Salle Pleyel i Paris og Finlandiahuset i Helsingfors.

Hennes sanglige uttrykk var sterkt personlig og unikt, og hun karakteriserte seg selv som «lyrisk alt». Hun hadde først og fremst et klassisk repertoar og gav i mai 1994 ut platen Olga synger solo som spenner fra Bach og Händel via Grieg til «Happy Birthday To You». Denne platen lå tre uker på Dagbladet-listen. Hun ga tidligere ut en LP som var et liveopptak fra en konsert. Denne solgte hun til et par platebutikker langs Karl Johan, og den ble snart et eksotisk sjeldent samlerobjekt. Som covertekst var hennes livshistorie, nedtegnet av henne selv, uten komma eller punktum! Denne er også tatt med på Olga synger solo.

Mange oppfattet nok Mikalsen som fenomen. Men hennes mange opptredener innenlands og utenlands må likevel kunne karakteriseres som sterke musikalske uttrykk som representerer viktige bidrag til den strømmen av tolkinger som et hvert musikalsk uttrykk er avhengig av for å kunne leve videre.

I sine siste år bodde Mikalsen i Alfaz del PiCosta Blanca-kysten i Spania.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]