Harald Devold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Harald Devold
Født13. mai 1964[1]Rediger på Wikidata
Langevåg
Død19. feb. 2016Rediger på Wikidata (51 år)
BeskjeftigelseSaksofonist, komponist Rediger på Wikidata
Utdannet vedNorges musikkhøgskole
Toneheim Folkehøgskole
NasjonalitetNorge
Musikalsk karriere
SjangerJazz
InstrumentSaksofon

Harald Devold (født 13. mai 1964 i Langevåg, død 19. februar 2016 i Drammen[2]) var en norsk jazzsaksofonist (altsaksofon/sopransaksofon/fløyte). Han er kjent ellers både som storbandarrangør, komponist og som musikk-politisk aktiv. Devold vokste opp i Langevåg i Sula kommune i Møre og Romsdal.

Oslo Groove Company[rediger | rediger kilde]

Devold tok sin musikalske utdannelse ved Norges musikkhøgskole. Som musiker er han kjent for sin allsidighet og var fra 1980-tallet en av Norges hyppigst benyttede frilansmusikere.[trenger referanse] Han var pådriver for storbandet Oslo Groove Company som fikk Spellemannprisen i 1990.

Musikk-politisk aktiv og musikkprodusent[rediger | rediger kilde]

Devold bosatte seg i Vadsø i 1995 og arbeidet siden da som leder for Scene Finnmark, som blant annet disponerer landsdelsmusikergruppene LINK og Ensemble Noor. Han var produsent i Scene Finnmark. Her har han vært med på å igangsette en rekke produksjoner, som har turnert over hele Barentsregionen samt vært sentral i å knytte kontakter mellom norske og russiske musikere. Blant disse produksjonene finner vi artister som Angélique Kidjo, Morten Abel, Frode Alnæs, Hallgeir Pedersen, Kai Somby, Sondre Lerche, Mari Boine, Petter Carlsen, Marte Heggelund, Ivar Thomassen, Marit Hætta Øverli, Inga Juuso, Anne Grete Preus, Hector Bingert og Knut Kristansen. Som musiker har han også samarbeidet med ulike samiske artister, som saksofonist i Siellu Dalkas som ga ut plate i 2006. Devold ble i 2005 valgt som styreleder i Norsk Jazzforum (NJF).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ historygreatest.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Strøm, Stian (19. februar 2016). «Devold måtte gi tapt for kreft». NRK. Besøkt 19. februar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]