Guri Schanke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Guri Schanke
Guri Schanke, 2007 (cropped).jpg
Guri Schanke representerte Norge med sangen Ven a bailar conmigo i den internasjonale semifinalen i Melodi Grand Prix i Helsingfors 10. mai 2007
Født14. desember 1961[1][2][3]Rediger på Wikidata (58 år)
NorgeRediger på Wikidata
Ektefelle Øivind Blunck (1991-2008)
Barn Edvard Schanke Blunck
Ludvik Schanke Blunck
Beskjeftigelse Skuespiller, sanger, danser, teaterskuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerPop
InstrumentVokalist
Aktive år1982
PlateselskapGrappa
NettstedOffisiell hjemmeside
IMDbIMDb

Guri Annika Schanke (født 14. desember 1961) er en norsk skuespiller, sanger og danser.

Guri Schanke er kjent for sin teaterkarriere, særlig i revyer og musikaler. Hun var i 1988 med i den norske oppsetningen av Les Misérables. I 1990 spilte hun rollen Betty Løvberg i ABC-teater-oppsetningen av forviklingskomedien Den spanske flue. En av forestillingene er udødeliggjort gjennom NRK-opptak som fremvises hvert år i romjulen.

I 6 år spilte hun Gudrun i Spelet om Heilag OlavStiklestad tidlig på 1990-tallet. Fra 1998 til 2003 spilte hun i TV-serien Hotel Cæsar i rollen som "Torild Hammerfest". Hun var med i TV 2s populære underholdningsprogram Skal vi danse i 2006.

Hun ga stemmen til tittelfiguren fra Josefine-spillene, utviklet og lansert av Pinjata.

Den 10. februar 2007 vant Guri Schanke den norske finalen av Melodi Grand Prix med låten «Ven a bailar conmigo» komponert av svenske Thomas G:son etter å ha fått om lag en tredel av telefonstemmene. Sangen gikk også rett inn som nummer en i sin første uke på Norsktoppen[4] Schanke representerte Norge under semifinalen i Eurovision Song Contest 2007 10. mai 2007 i Helsingfors i Finland, en semifinale hun måtte gjennom da Norges bidrag i 2006 ikke ble blant de ti beste. Guri Schanke fikk for få stemmer til å gå videre til hovedfinalen. I 2011 var hun tilbake i MGP, som gjesteartist i åpningsnummeret under finalen i Oslo Spektrum. I 2016 spilte hun hovedrollen i Sommermusicalen "Den Gode Hensigt" i Svelvik, med musikk og tekst av Christin Grilstad Prøis og regi av Ole Christian Øen.

Guri Schanke giftet seg med skuespilleren Øivind Blunck i 1991, men de ble skilt i 2008. Hun er datter til teaterinstruktør Liv Borg Thorsen og niese av revydirektøren og -forfatter Einar Schanke. Hun er nå kjæreste med TV-produsent Dag Hvaring.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Guri Schankes diskografi

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Utmerkelser og prestasjoner
Forgjenger:
 Christine Guldbrandsen
med «Alvedansen» 
Norge i Eurovision Song Contest
(2007)
Etterfølger:
 Maria Haukaas Storeng
med «Hold On Be Strong»