Even Stormoen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Even Stormoen
Født10. mai 1955Rediger på Wikidata (68 år)
Bergen
BeskjeftigelseSkuespiller, filmskuespiller Rediger på Wikidata
FarKjell Stormoen
MorElna Kimmestad
NasjonalitetNorge
IMDbIMDb

Even Stormoen (født 10. mai 1955 i Bergen) er en norsk skuespiller og stemmeskuespiller. Han er sønn av Kjell Stormoen[1] og Elna Kimmestad.

Stormoen debuterte på scenen i 1978, i musikalen Godspell i Grieghallen. Han gjorde seg raskt bemerket som Romeo i Romeo og JulieDen Nationale Scene, der han var ansatt til 1981. I 1979 fikk han sitt nasjonale gjennombrudd som Lyngstrand i Fruen fra havetFjernsynsteatret. I fjernsynssammenheng er han også kjent fra den satiriske serien M.R.S.M.T.; serietittelen var en forkortelse for «Månedsrevyen som mangler tittel».

Han var ansatt ved Riksteatret i perioden 1981–1982. Deretter var han ved Nationaltheatret 1983–1988, der han blant annet leverte en overbevisende rolleprestasjon som sønnen i Natten er dagens mor av Lars Norén. Siden 1989 har han vært ansatt ved Rogaland Teater, der han blant annet har spilt Don Juan i Don Juans siste dager av Tirso de Molina/Nick Dear, og Harpagon i Den gjerrige av Molière. For sistnevnte rolle fikk han Kritikerprisen (1997/98) og Hedda-prisen (1998). Av andre sentrale roller som Stormoen har utmerket seg ved Rogaland Teater kan nevnes Antonio Salieri i Amadeus av Peter Shaffer, Ralph Nickleby i dramatiseringen av Charles Dickens Nicholas Nickleby og Rubek i Henrik Ibsens Når vi døde vågner.

I 2010 spilte han tigeren Shere Khan i Jungelboken 2099 ved Rogaland Teater. Dette var en forestilling inspirert av Rudyard Kiplings klassiske fortelling om guttungen Mowgli som vokste opp hos jungelens dyr. Dagbladets anmelder omtalte denne produksjonen som «uimotståelig underholdning».[2]

Stemmeskuespiller[rediger | rediger kilde]

Even Stormoen har gitt stemme til en rekke skikkelser på filmlerretet:

Teaterroller (utvalg)[rediger | rediger kilde]

År Rolle Oppsetting Forfatter Regi Teater Ref.
1985 Bernard En handelsreisendes død
(Death of a Salesman)
Arthur Miller Kirsten Sørlie Nationaltheatret [3]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Even Stormoen i Store norske leksikon
  2. ^ «Jubeljungel». Dagbladet.no (norsk). 22. april 2010. Besøkt 24. juli 2018. 
  3. ^ «En handelsreisendes død». Sceneweb. Besøkt 7. april 2021. 
  4. ^ «Mottakere av Teaterkritikerprisen». Kritikerlaget. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]