Hopp til innhold

Pocahontas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen handler om den historiske prinsessen Pocahontas. For å lese om Disneys tegnefilm med samme navn, se Pocahontas (film)
Pocahontas
Fødtca. 1596[1]Rediger på Wikidata
Werowocomoco (Tsenacommacah)
Dødmars 1617[2][3]Rediger på Wikidata
Gravesend (Kongeriket England)[1]
BeskjeftigelseSkribent Rediger på Wikidata
EktefelleJohn Rolfe (16141617)[4]
Kocoum (16101613)[4]
FarChief Powhatan[4]
MorNonoma Winanuske Matatiske
SøskenNantequaus
BarnThomas Rolfe[4]
NasjonalitetTsenacommacah
Kongeriket England
GravlagtSt George's Church, Gravesend

Den amerikanske «indianerprinsessen» Pocahontas i en romantisert fremstilling fra 1800-tallet

Pocahontas (født ca. 1596, død mars 1617) var en algonquian-amerikansk kvinne hvis liv har dannet grunnlaget for svært romantiserte legender.

Hennes virkelige navn var Matoaka. Pocahontas var faktisk barndomskallenavnet som henviste til hennes lekende natur (hennes navn betyr «lille luring» eller «lekende jente» på powhatan, kan også bety «den bortskjemte»). Hun var datter av høvding Powhatan, en innfødt amerikansk høvding som kontrollerte nesten hele kystlinjen i Virginia i USA, på den tiden Tenakomakah.

På grunn av at Pocahontas aldri lærte å skrive (som betyr at alt vi vet om henne ble overført til senere generasjoner gjennom andre), forblir tankene, følelsene og motivene til den historiske Pocahontas hovedsakelig ukjent. Hennes fortelling ble derfor et perfekt grunnlag for romantiske fortellinger i århundrene som fulgte hennes død, slik som for eksempel tegnefilmen Pocahontas.

Livet til Pocahontas[rediger | rediger kilde]

Det blir sagt at Pocahontas hindret sin far i å henrette kolonisten John Smith i 1607. Historien kan ikke verifiseres. Pocahontas var bare tretten år gammel på den tiden og kunne ikke ha kjent Smith lenge, siden han ankom fra England samme år. Smith snakket ikke Powhatan-språket på den tiden og kan ha misforstått hva som faktisk skjedde. Smiths gjenfortelling var lenge regnet for å være fabrikkert, et av hovedproblemene var at han aldri nevnte denne antatte hendelsen i noen av de tørre enetalene om kolonien han publiserte, før rundt 20 år etter at det skal ha skjedd.

Selv om noen forskere i den senere tid antar at der er liten grunn til å tvile på Smiths fortelling, så er korrektheten i flere svært romantiserte, populære versjoner tvilsomme. Uansett hva som skjedde, så hadde et vennlig forhold til Smith og resten av kolonien i Jamestown, Virginia blitt opprettet og Pocahontas kom ofte til bosetningen og lekte med barna der. I harde tider hjalp også Pocahontas til med å redde Jamestown-kolonien fra ødeleggelse ved å forsyne den med mat.

Pocahontas i europiske klær.

I 1612 ble Pocahontas tatt til fange og holdt som gissel av kolonistene i håp om at de kunne bytte henne mot noen av sine egne folk som ble holdt i fangenskap av stammen til Pocahontas. I løpet av denne tiden lærte hun engelsk og ble døpt av Alexander Whitaker. Etter at hun ble døpt, giftet hun seg med John Rolfe, som hadde etablert dyrkingen av tobakk i Virginia, den 5. april 1614 og hun fikk også et kristent navn; Rebecca Rolfe. Både gisseltakingen såvel som ekteskapet var mislykket i å vinne tilbake fangene, men det skapte et fredsklima mellom bosetningen i Jamestown og Powhatans stamme i flere år.

Virginia-koloniens sponsorer fant det vanskelig å lokke nye kolonister til Jamestown og å finne investorer for slike foretak og brukte så Pocahontas som et markedsføringsknep for å overbevise folk hjemme i Europa at den nye verdenen var mulig å temme og sikker.

I 1616 ble hun ført til England der hun levde i Brentford mellom 1616 og 1617, for å møte kong Jakob I og hans hoff. Der ble hun presentert som en «indiansk prinsesse», noe som skapte sensasjon i England og hun ble Amerikas første internasjonale kjendis. Planen om å vinne mer støtte for Virginia-kolonien og å sikre kongelig støtte var en stor suksess. Rolfe var ivrig etter å reise tilbake til Virginia, men Pocahontas ble syk og døde av kopper, lungebetennelse eller tuberkulose (beretningene varierer) og ligger gravlagt i menighetskirkens kapell i Gravesend. Hennes eneste barn var Thomas Rolfe som hun har etterkommere gjennom.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b www.nps.gov, besøkt 14. mars 2018[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Pocahontas-Powhatan-princess, besøkt 5. mars 2020[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Library of Congress Name Authority File, Library of Congress autoritets-ID n82158405, besøkt 5. mars 2020[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b c d Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]

Videre lesing[rediger | rediger kilde]

  • David A. Price, Love and Hate in Jamestown: John Smith, Pocahontas, and the Heart of A New Nation, Alfred A. Knopf, 2003

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]