Syðrugøta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Syðrugøta
Faroe Islands, Eysturoy, Syđrugøta (1).jpg
LandDanmark Danmark
Autonomt områdeFærøyene Færøyene
LandsdelEysturoy
KommuneEysturkommuna
TidssoneWET (UTC+0)
Befolkning416 (2009)
Syðrugøta ligger i Færøyene
Syðrugøta
Syðrugøta
Syðrugøta (Færøyene)

Syðrugøta
62°11′10″N 6°45′22″V

Syðrugøta

Syðrugøta (IPA: [ˈsiːɹʊˌgøːta], dansk: Sydregøte) er en bygd på Færøyene. Den ligger i Gøtuvík sørvest på Eysturoy, og er en del av Eysturkommuna. Syðrugøta har en liten sandstrand, som er et sjeldens fenomen på Færøyene. Sammen med nabobygdene Gøtugjógv og Norðragøta, omfattes Syðrugøta oftest bare av begrepet Gøta (men som allikevel er vanligst navn for Norðragøta). Utgravninger viser at Syðrugøta har vært bebodd siden vikingtiden, og Syðrugøta alene er første gang nevnt skiftlig i 1584.[1] Like ved Syðrugøta ligger bygda Gøtueiði, grunnlagt rundt 1860.

Syðrugøta har blant annet et ullspinneri og et maskinstrikkeri, som selger vidkjente ullprodukter som er populære blant både lokale og tilreisende. 1. januar 2009 hadde Syðrugøta 416 innbyggere, mot 368 i 1985.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet «Gøta» betyr «gate», og henspiller på at det mest brukte vandringsleden fra Skálafjørður til de nordre og østre bygdene på Eysturoy passerte nettopp her. Den første delen av navnet forteller at den er en av to bygder. Det er usikkert hvilken av de to bygdene som er eldst, men Norðragøta er den bygda som oftest kalles Gøta, og dermed regnes den som den bygden som er nevnt i Færøyingesaga, som var høvdingesete for Tróndur í Gøtu.

En gammel legende vil ha det til at Gøtu kirkja opprinnelig ble oppført i Syðrugøta, men senere flyttet til Norðragøta som en kollektiv straff for en forbrytelse. Det er fortsatt skilt som peker til stedet hvor kirken og kirkegården lå. En annen legende forklarer Syðrugøtas store utmarksområder, som strekker seg fra bebyggelsen og ut til et nordlig nes, med at bygdas gjetere hadde et overnattingshus på dette neset om de ikke rakk hjem før det ble mørkt. En av bygdas gjetere var Jákup Dintil, som var kjent for å kunne løpe veldig fort. En natt han var i dette huset tok han to sauetyver på fersk gjerning, og løp hjem og fortalte om tyvene, slik at de ble pågrepet.

Opprinnelig var det to forholdsvis adskilte grender i Syðrugøta, nemlig Niðri við í Hús og Úti Grógv, men disse har vokst sammen for lenge siden.

På bygdas sandstrand har G! Festival blitt arrangert årlig siden 2002. Mange unge finner veien dit, spesielt når festivalen blir større for hvert år. Sommeren 2005 hadde festivalen 5 000 besøkende, altså en tiendedel av den færøyske befolkningen. Foruten færøyske musikere, var det også konserter med internasjonale band som Europe og Nephew.

Kjente personer fra Syðrugøta[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Heimabeiti Arkivert 15. juli 2015 hos Wayback Machine.
  2. ^ Hagstova Føroya Arkivert 26. februar 2012 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]