Tvøroyri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tvøroyri
Tvøroyri
Land Danmark Danmark
Autonomt område Færøyene Færøyene
Syssel Suðuroy
Kommune Tvøroyri
Tidssone WET (UTC+0)
Befolkning 1 104 (2009)
Tvøroyri ligger i Færøyene
Tvøroyri
Tvøroyri
Tvøroyri (Færøyene)
61°33′N 6°48′VKoordinater: 61°33′N 6°48′V

Tvøroyri (IPA: [ˈtvøːɹɔiɹɪ], dansk: Tværå) er det største tettstedet på Suðuroy, den sørligste av Færøyene. Tvøroyri er administrasjonssentrum for Tvøroyrar kommuna, som også omfatter Froðba, Trongisvágur, Øravík og Øravíkarlíð, 1. januar 2009 hadde Tvøroyri 1 104 innbyggere, mot 1 405 i 1985.[1]

Tvøroyri har en god infrastruktur som øyas viktigste by. Her finner man blant annet hotell, lokalmuseum og Suðuroys sykehus. Fiskeri- og handelshavnen ligger beskyttet inne i Trongisvágsfjørður, og har en dybde på 7 meter. Ved siden av Vágur er dette Suðuroys viktigste havn. 13 skip med en samlet tonnasje på 4 243 bruttoregistertonn hører hjemme her. Tolv av disse er fiskefartøyer (2002). Bilfergen M/F «Smyril», som har daglige anløp her, knytter Tvøroyri sammen med hovedstaden Tórshavn.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tvøroyri er det yngste tettstedet på Suðuroy, og ble grunnlagt i 1836[2] etter at den danske monopolhandelen opprettet et utsalg her. Området var på den tiden jorden til grunneiere i Froðba, men stedet vokste sakte men sikkert til å bli større og viktigere enn nabobygda med opphav fra sagatiden. Det første året bodde det 10 personer i Tvøroyri, fra 1860 var det 66. Kirken i Froðba ble etterhvert flyttet til Tvøroyri grunnet veksten, men denne ble også raskt for liten, og i 1908 innviet man dagens Tvøroyrar kirkja.

Like etter århundreskiftet hadde man, foruten kjøpmennene, en skredder, skomaker, urmaker, bokbinder, barberer og baker. I mellomkrigstiden bodde det nesten 600 personer i Tvøroyri, og var Færøyenes nest største by inntil den ble forbigått av Klaksvík i 1940.

Tvøroyri er en av byene på Færøyene der man ikke finner skilt med gatenavn. Selv om alle gatene er blitt tildelt navn, er de ennå ikke angitt med skilt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hagstova Føroya
  2. ^ Heimabeiti

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]