Skúvoy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Skúvoy
Geografi
Plassering Sørlig av Færøyene i Atlanterhavet
Øygruppe Færøyene Færøyene
Areal 10 km² km²
Høyeste punkt Knútur (392 moh.)
Administrasjon
Færøyene
Færøyene
Kommune Skúvoyar
Demografi
Befolkning 47[1]
Plassering

Skúvoy (IPA: [ˈskʉuvɪ], dansk: Skuø), eller Skúgvoy, er en av de 18 øyene som utgjør Færøyene, og tilhører samme region som Sandoy. Skúvoyar kommuna har sitt hovedsete her. Eneste bebyggelse på øya er den lille bygda Skúvoy, som ligger ved havet, vendt mot nordøst. Innbyggerne lever hovedsakelig av landbruk og fiske, men det ble inntil for få år siden drevet fuglefangst på vestsiden av øya, hvor det var store fuglekolonier. Fangsten gjorde at disse koloniene gikk sterkt tilbake, og derfor er fangsten i dag begrenset betydelig av hensyn til dette.

Historie[rediger | rediger kilde]

Øya skal i sagatiden ha blitt gjort til høvdingesete. Brødrene Beinir og Brestir slo seg ned her, og Brestirs sønner, Sigmundur og Tórur, vokste opp på øya. Sigmundur ble angrepet av Tróndur í Gøtu mens han var på Skúvoy, og reddet seg i land ved SandvíkSuðuroy, etter en lang svømmetur. Der ble Sigmundur drept av bonden Torgrímur Illi, grunnet en gullring fra Håkon jarl i Norge. Sigmundur er gravlagt på kirkegården Ólansgarði i bygda, og gravsteinen hans står fortsatt der. Sigmundur var tross alt den som kristnet Færøyene i år 999, og han reiste derfor en kirke på Skúvoy veldig tidlig. Det har sammenhengende vært en egen kirke på Skúvoy etter den tid; dagens kirke er bygd i 1937.

Da svartedauden herjet Europa på midten av 1300-tallet, ble Skúvoy såpass hardt rammet at kun en ungpike ved navn Rannvá overlevde. En epidemi1700-tallet utryddet samtlige av øyas innbyggere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tall fra Hagstova Føroya (nov. 2008)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Skúvoy på frimerke (2000)