Runavík

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Runavík
LandDanmarks flagg Danmark
Autonomt områdeFærøyenes flagg Færøyene
LandsdelEysturoy
KommuneRunavík
Grunnlagt1916
TidssoneWET (UTC+0)
PostnummerFO 620
Befolkning525 (2015[1])
Høyde o.h.0 fot
Runavík ligger i Færøyene
Runavík
Runavík
Runavík (Færøyene)
Kart
Runavík
62°06′34″N 6°43′09″V

Runavík (IPA: [ˈɹuːnavʊik], dansk: Runevig) er en bygd på Færøyene. Runavík ligger sør på Eysturoy, og inngår i en 10 km lang tettbebyggelse langs østbredden av Skálafjørður. Runavík er administrasjonssenter i kommunen med samme navn, som omfatter mesteparten av denne tettbebyggelsen. Runavík er en viktig fiskerihavn og knutepunkt for private og offentlige tjenester. Den 1. januar 2015 hadde Runavík 525 innbyggere, mot 406 i 1985.[1]

Samfunn[rediger | rediger kilde]

Hovedveien gjennom Runavík.
Havnen i Runavík

Runavík har en viktig fiskerihavn med tilhørende fiskemottak for lakseeksport. Det finnes også små fabrikker og bedrifter og byggefirmaer. Stedet har også et turistkontor, to hoteller, fire restauranter og en campingplass som er åpen hele året. Foruten fiskeri er mange ansatte i servicenæringen, og mange dagpendler til Runavík og nabostedene for å jobbe.

Broene over Sundini gjør dette mulig også for folk fra Streymoy, og det er også undervannstunnel fra Eysturoy til Borðoy. Det bygges en ny tunnel direkte fra Streymoy til Skálafjørður, Skálafjarðartunnilin. Ved ferdigstillingen av denne vil Runavík bli desto mer sentralt som kommunikasjonssentrum. I tillegg kommer det faktum at Runavík er utsett til å være hele Færøyenes senter for den antatte, kommende færøyske oljeutvinningen.

I Runavík finner man Eysturoy pleie- og eldrehjem (Eysturoyar røktar- og ellisheim), som drives i samarbeid mellom alle kommunene på Eysturoy. Skolen, Runavíkar skúli, ble bygd for 190 elever i 1976, og har åtte vanlige klasserom samt noen andre rom til spesielle formål, men ikke bibliotek.

Historie[rediger | rediger kilde]

Runavík er den yngste bebyggelsen ved Skálafjørður, og ble grunnlagt av nybyggeren Hans Tausen i 1916, men fikk ikke navnet Runavík før i 1938. I 1967 ble Runavíkar kommuna utskilt fra Nes kommuna. I 2005 ble Elduvíkar kommuna, Oyndarfjarðar kommuna og Skála kommuna innlemmet i kommunen, og senere også Funnings kommuna i 2009.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Grunnet sin korte historie har ikke Runavík like mange lokale tradisjoner som det man kan finne i mange bygder. Allikevel ligger den historiske sluppen «Høganæs» i havnen for utstilling. På «Høganæs» er det tidvis kveldsarrangementer med folkemusikk. Eystanstevna arrangeres årlig, og annenhver gang av Runavík og Strendur, i midten av juni.

Stedets fotballag er NSÍ Runavík, som med sine mer enn 600 medlemmer er et av de største idrettslagene på Færøyene. NSÍ Runavík ble stiftet som et fleridrettslag med vekt på håndball i 1957, men siden har enkelte grener blitt skilt ut i egne lag, slik at NSÍ Runavík i dag står tilbake som et fotballag. Klubben deltok for første gang i europacup i 2003, og i 2007 ble NSÍ Runavík færøyske mestere for første gang.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Fólkið skift á kyn, 1 ára aldur og bygd 1. januar (1985–2015)» (færøysk). Hagstova Føroya. Besøkt 5. oktober 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]