Vatnsoyrar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vatnsoyrar
Vatnsoyrar fra nord

Vatnsoyrar (IPA: [vatnsɔiɹaɹ], dansk: Vandsøre) er en bygd på Færøyene. Den ligger ved nordenden av Færøyenes største innsjø, Sørvágsvatn, på Vágar, og er dermed den eneste færøyske bygda som ikke ligger ved havet. Vatnsoyrar var tidligere en del av Miðvágs kommuna, som fra 2009 er en del av Vága kommuna. 1. januar 2009 hadde Vatnsoyrar 56 innbyggere, mot 62 i 1985.[1] Bygda er i dag kjent for å huse vindusprodusenten Vatnsoyrar Snikkaravirki og Brøðrasamkomans bedehus, Zarepta.

Historie[rediger | rediger kilde]

Vatnsoyrar er en av Færøyenes yngste bygder, og ble grunnlagt av tre menn den 21. oktober 1921. De hadde fått tildelt hver sin jordlapp til oppdyrking, og flyttet til stedet sammen med sine familier. Bygda regnes derfor noen ganger som niðursetubygd, men ekskluderes ofte fra denne gruppen ettersom den er grunnlagt etter 1910. I de første tjue årene var det ikke mer enn tre hus i bygda, men etter andre verdenskrig vokste den.

Under krigen ble hele befolkningen flyttet, grunnet byggingen av en britisk militærbase i området. Leitisvatn ble brukt som sjøflybase, og en flyplass ble også bygget like ved.

Siden kommunikasjonen i området har blitt bedre, jobber de fleste av innbyggerne i dag i servicenæringen i andre tettsteder som Miðvágur, Sandavágur og Sørvágur.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hagstova Føroya Arkivert 26. februar 2012 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]