Fámjin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 61°31′32,714″N 6°52′50,376″V

Kirkjuvatn og Fámjin
Fámjin
Fámjin - Færøysk frimerke fra 1995.

Fámjin (IPA: [ˈfɔmjɪn], dansk: Famien) er en bygd på Færøyene. Fámjin ligger i en vik på Suðuroys vestkyst, omgitt av høye fjell, og utgjør Fámjins kommuna. Fámjin er kjent som en billedskjønn bygd, med rikelig av egnede omgivelser man kan betrakte bygda fra. Viktigste næringsvei er fiskeri, som sysselsatte 25 av bygdas innbyggere i 1998, men også sauehold. 1. januar 2009 hadde Fámjin 110 innbyggere, mot 185 i 1960.[1][2]

Navn[rediger | rediger kilde]

Et sagn fra 1500-tallet forteller hvordan bygden fikk sitt navn: Stedet het opprinnelig Vesturvík. En dag var det to menn fra Hov ute å fisket utenfor Vesturvík. Et fransk seilskip lå og ventet på mer vind. De to fiskerne inviterte to franske kvinner ned i robåten sin, angivelig for å vise dem helleflyndrefangsten sin. Mens de to franske kvinner var ombord, rodde de to mennene med full kraft tilbake mot Vesturvík, mens franskmennene fortvilet ropte: Femme mien ... Femme mien!. Siden har stedet hatt navnet Fámjin. De to mennene bosatte seg kort tid etterpå med sine nye franske ektefeller i Fámjin. Folk i Fámjin forteller fortsatt at de har fransk blod i årene.

Språkforskere mener at navnet Famjín stammer fra omkring år 1300, da Færøyene og Shetland var under samme administrasjon. Navnet Fámjin kan derfor komme fra det gammelengelske fámig som adjektiv, foamy («skum»), og fra det midtengelske endelsesordet -ende -ing eller -in. Navnet vil i så måte ganske enkelt bety «skummende sted», som sannsynligvis henspiller på at hele viken tidvis kan være fylt med hvitt skum fra brenningene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fámjin er første gang nevnt i Hundebrevet fra 1300-tallet.[3] Bygdas kirke, Fámjins kirkja, ble bygget i stein fra 1862 til 1876, og tegnet av islendingen Guðbrandur Sigurðsson. I kirken er det en runestein fra tiden etter reformasjonen i 1538. I tillegg henger også orginalutgaven av Færøyenes første flagg, Merkið, i kirken. Opphavsmannen til det færøyske flagget var nemlig studenten Jens Oliver Lisberg fra nettopp Fámjin, som i 1919 under studiene i København fikk ideen til flagget.

Den 29. mars 2005 underskrev den danske utenriksminister Per Stig Møller og Færøyenes lagmann Jóannes Eidesgaard en bilateral erklæring i Fámjin, Fámjinserklæringen, som har til hensikt å forbedre færøyingenes innflytelse på øygruppens egen utenriks- og sikkerhetspolitik.

I 2006 ble Fámjin kåret til Færøyenes best vedlikeholdte bygd, i tillegg til å ha den best vedlikeholdte strandlinjen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hagstova Føroya
  2. ^ Kommunalrapport fra 1998, s. 396–403
  3. ^ Heimabeiti

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Fámjin – bilder, video eller lyd