Bad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
For Michael Jacksons album, se Bad (album).
Et baderom.
Baderom med dusj og vannklosett.

Bad (fra norrønt bað[1]) er det å rense eller vaske seg, «å ta et bad», og et sted hvor dette gjøres, et bad, baderom eller badested.[1] Et slikt rom eller sted brukes primært til hygieniske aktiviteter som tannpussing, bading eller vasking. Bad har ofte også toalett om dette ikke er plassert i et eget rom.

Bad bruktes også som benevnelse på store offentlige anstalter som fantes i de fleste byer i Norge, før det ble vanlig at hvert hus inneholdt sitt eget bad. Det ble da skilt mellom bad (anstalt) og baderom. Skillet finnes på flere språk.

I andre land finnes fortsatt betegnelsen, gjerne på landets eget språk, eksempelvis bath, bain, hammam, brukt om anstalter i tilknytning til varme eller mineralrike kilder med bassenger, som spa eller kurbad. Mange slike er fortsatt i drift. En del byer var så kjent for slik virksomhet, at de har fått bad knyttet til bynavnet. Eksempelvis Bath i Somerset, Bad Godesberg, og Bad Ems.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Det norske ordet bad kommer fra norrøne bað, igjen avledet fra germanske *báþa-, som hører til indoeuropeiske *bhē-, «varme», som er å se i norske bake.[2] Ordet er godt spredt blant de germanske språkene; eksempelvis svensk, dansk og tysk har også bad. Det gammelengelske (angelsaksiske) bæth går tilbake til batham, antagelig avldet fra basordet *ba, og om det er så er det indikasjon på andre avledninger som nevnte bake, og beslektede ord som latinske fovēre, «varme», kilden til det engelske ordet foment. At ordets opprinnelige betydning var varme framfor vasking indikeres i tilknytningen til begreper som dampbad og tyrkisk bad (tilsvarende som i historiske romersk bad).[3]

Bygge bad[rediger | rediger kilde]

Bad og våtrom er som regel det dyreste rommet å bygge eller pusse opp i en bolig. Baderomsoppussing er ikke søknadspliktig så lenge det allerede er et våtrom der fra før og man ikke bryter brannskille. Det er viktig at man bruker membran og gode produkter når man pusser opp. For eksempel er det vanskelig å reparere en skade i gulvet, uten å pusse opp hele badet. Årsaken er at membranen på gulvet overlappes av membranen på veggen etc. Så selv små utbedringer kan fort medføre en totalrehabilitering av baderommet.

Det er fortsatt den vanligste formen å bygge bad på stedet i Norge i dag. Men det er også mulig på nybygg at badene kommer i småcontainere som heises rett på plass for så å sørge for tilkobling til resten av bygget. Med dette menes koble til avløp, strøm og vann. Disse små containerne er da ferdig produserte bad, som regel inkludert flislagt.

Baderom[rediger | rediger kilde]

Et baderom.

Et baderom er et rom for hygieniske aktiviteter som bading, dusjing og tannpussing. Bad har ofte også toalett om dette ikke er plassert i et eget rom.

Baderom inneholder typisk baderomsmøbler som vask, dusj, badekar og bidet, samt speil og hårtørker. Baderom regnes som våtrom, som kan innebære særlige byggtekniske krav slik som våtromsmembran.[4]

Populære møbler i et bad[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Bokmålsordboka: «Bad»
  2. ^ Caprona, Yann de (2013): Norsk etymologisk ordbok, Kagge forlag, s. 662
  3. ^ Ayto, John (1990): Dictionary of Word Orgins. Blommsbury Reference, s. 54.
  4. ^ Jussportalen: Våtrom

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]