Gjensyn med Brideshead

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For TV-serien, se Gjensyn med Brideshead (TV-serie)
For filmen, se Gjensyn med Brideshead (film)

Gjensyn med Brideshead (Brideshead Revisited) er en britisk roman av Evelyn Waugh fra 1945. Romanen handler om hvordan verdenskrigen forandret den engelske overklassen. Handlingen kretser rundt kaptein Charles Ryder som under andre verdenskrig vender tilbake til det storslagne engelske slottet Brideshead, der han tilbrakte mye tid i sin ungdom, og om hans minner fra den tiden. Ryder er protagonisten i fortellingen. Handlingen strekker seg tilbake til 20-tallet, og fram til 1945. Tematikken er katolisisme, alkoholmisbruk, overklasse og homofili. Det ble også laget en TV-serie i 1981, regissert av Charles Sturridge og Michael Lindsay-Hogg.

TV-serien[rediger | rediger kilde]

Slottet Howard som var kulisse for TV-serien

TV-serien fikk mange priser og ble enormt populær over hele verden. Blant annet fikk Anthony Andrews en Golden Globe for sin skuespillerprestasjon som den dypt ulykkelige Lord Sebastian Flyte. Laurence Olivier fikk en Emmy for sin rolle som den døende Lord Marchmain. Serien har blitt kåret til Englands beste TV-serie noensinne. Serien gjorde det engelske slottet Castle Howard, der mye av serien ble spilt inn, verdensberømt og til et svært populært turistmål.

Forholdet mellom Charles Ryder og Sebastian Flyte[rediger | rediger kilde]

Kunstneren Charles Ryder og den alkoholiserte Sebastian Flyte blir venner da de starter på University of Oxford. Forholdet mellom dem er nært, og det antydes at de kan ha et homofilt forhold. Det blir fortsatt debattert omkring hvorvidt deres romantiske forhold var platonisk eller ei.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]