Gjensyn med Brideshead (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gjensyn med Brideshead
orig. Brideshead Revisited
Gjensyn med Brideshead
Godset der sentrale deler av handlingen foregikk
Generell informasjon
TypeMiniserie
SjangerDrama
Prod.landBritisk
Utgivelsesår1981
Sesonger1
Episoder11
Lengde52 min. (per episode)
Lengde11 timer (totalt)
SpråkEngelsk
Foran kamera
HovedrollerJeremy Irons
BirollerAnthony Andrews
Diana Quick
Phoebe Nicholls
Medvirkende
Jeremy Irons, Anthony Andrews, Diana Quick, Laurence Olivier, Claire Bloom, Simon Jones, Stéphane Audran, John Gielgud, Jane Asher, Nickolas Grace, Jeremy Sinden, Mona Washbourne, Robert Urquhart
Bak kamera
ProdusentDerek Granger
ManusJohn Mortimer
RegiCharles Sturridge
Michael Lindsay-Hogg
TittelmusikkGeoffrey Burgon
KomponistGeoffrey Burgon
Sending
Periode12. oktober22. desember 1981
TV-kanalITV
Eksterne lenker
IMDbRedigere på wikidata

Gjensyn med Brideshead (orig: Brideshead Revisited) er en britisk dramaserie som gikk på ITV i 1981. Handlingen er lagt til 1920- og 1930-årenes England og omhandler vennskapet mellom to unge menn, Charles Ryder og Sebastian Flyte. Charles er fra middelklassen, mens Sebastian er fra en rik landadelsfamilie bosatt på det gedigne godset Brideshead. De blir kjent med hverandre under studiedagene ved Oxford. Etterhvert som Charles blir bedre kjent med de andre i Flyte-familien forvitret samtidig hans vennskap med Sebastian. Serien fortelles ut ifra Charles synsvinkel. Manus er basert på Evelyn Waughs roman med samme tittel, fra 1945. Hovedrollen spilles av Jeremy Irons, mens andre sentrale roller spilles av Anthony Andrews, Diana Quick og Phoebe Nicholls. Regi er ved Charles Sturridge og Michael Lindsay-Hogg.

Serien ble første gang sendt på NRK i 1982. Den gikk i reprise på NRK i 1994 og 2001. Den ble sendt på TV3 i 1989.

Handling[rediger | rediger kilde]

I løpet av sine år på Oxford-universitetet knytter den kunstinteresserte Charles Ryder (Jeremy Irons) et nært vennskap til en ung og eksentrisk adelsmann, Sebastian Flyte (Anthony Andrews), yngste sønn av Lord Marchmains. Til tross for at Charles hverken har mye penger eller stor familie, så blir hans vennskap med Sebastian stadig nærmere. På godset Brideshead blir Charles også kjent med Sebastians øvrige familie som alle er katolikker i det protestantiske England.
Ettersom årene går blir han særlig betatt av søsteren Julia. Handlingen starter i årene etter første verdenskrig, og deres vennskap skal bli en røde tråd som spenner over nesten tyve år. Etterhvert ser han også de mørke sidene ved familien og hvor sterkt grep religionen har på dem. Etter flere års fravær og et havarert ekteskap blir han atter gjenforenet med familien, men mye har da endre seg. En del tragisk hendelser gjør at Ryder atter må reise fra godset.

I første episode befinner er handlingen satt til 1944. Det er i slutten av andre verdenskrig og Charles Ryder er kaptein i det britiske forsvaret. Hans kompani er under trening i England og blir i løpet av natten flyttet like ved et gammelt gods som engang tilhørte den engelske landadelen. Da han dagen etter oppdager at godset viser seg å være Brideshead, Sebastians barndomshjem, kommer krigen i bakgrunnen. Hyggelige og mindre hyggelige minner fra deres ungdomsår på 1920-tallet blir vekket til live. Derfra fortelles handlingen.

Handlingen hovedperson har fortellerstemmen.

Om serien[rediger | rediger kilde]

Dette ble Jeremy Irons gjennombrudd som skuespiller. Det var riktignok Sir Laurence Olivier som stakk av med den høyeste utmerkelsen i forbindelse med TV-serien. I 1982 fikk han en Emmy for rollen som den gamle adelsmann på godset Brideshead, Lord Marchmains. Men for Irons var gjennombruddet et faktum.

Brideshead var den største og dyreste produksjonen som noen gang var blitt produsert av Granada til da. Seriens populartitet ble beskrevet som enorm i Storbritannia.[1] Den ble vist i en rekke land og enkelte omtalt serien som «verdens beste TV-dramatikk».[2]

Priser[rediger | rediger kilde]

Gjensyn med Brideshead ble i 1982 tildelt BAFTA-prisen for beste dramaserie. Den vant indirekte ytterligere seks BAFTA-priser. I 1983 vant den en Golden Globe for beste miniserie.

I 2007 plukket den svenske avisa Expressen ut 100 kulturpersonligheter som stemte frem serien som den beste TV-serien noensinne. Twin Peaks fulgte på andre og Seinfeld på tredje.[3]

Rolliste[rediger | rediger kilde]

Episodeoversikt[rediger | rediger kilde]

 1. Et in Arcadia Ego (Også jeg var i Arcadia) (sendt i to deler på NRK)
 2. Home and Abroad (Hjemme og ute)
 3. The Bleak Light of Day (Dagen derpå)
 4. Sebastian Against the World (Sebastian mot verden)
 5. A Blow Upon a Bruise (Salt i såret)
 6. Julia (Julia)
 7. The Unseen Hook (Forfall)
 8. Brideshead Deserted (Den lange reisen)
 9. Orphans of the Storm (Stormen)
 10. A Twitch Upon the Thread (Fremtidsplaner)
 11. Brideshead Revisited (Hjemkomsten) (sendt i to deler på NRK)

Video[rediger | rediger kilde]

Den ble utgitt på VHS i Norge i 1987 og på DVD (region 2) i 2006.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Ny TV-serie å glede seg til». VG. 11. januar 1982. Besøkt 10. april 2009. «NRK har gått til innkjøp av en super-populær engelsk TV-serie, den største og dyreste som noen gang er produsert av Granada» 
 2. ^ ««Brideshead» også i svensk TV». VG. 3. august 1982. Besøkt 10. april 2009. «Døn 11-eplsoder lange britiske serien går nå sin seiersgang i TV-verden. Den er blitt kalt «verdens beste TV-dramatlkk»» 
 3. ^ «De beste TV-seriene». Side 2. 10. mars 2007. Besøkt 4. desember 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]