Alfie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alfie
orig. Alfie
Nasjonalitet Britisk
Språk Engelsk
Sjanger Komedie
Regissør Lewis Gilbert
Manus Bill Naughton
Produsent Lewis Gilbert
Medvirkende Michael Caine
Julia Foster
Musikk Sonny Rollins
Filmselskap Paramount
Utgitt 1966
Lengde 109 min
IMDb

Alfie er en britisk film fra 1966 med Michael Caine i hovedrollen, bygd på et teaterstykke med samme tittel av Bill Naughton. Filmen ble nyinnspilt i USA i 2004 med Jude Law i hovedrollen – se Alfie (2004).

Handling[rediger | rediger kilde]

Rundbrenneren Alfie lever et sorgløst liv i London, på evig vandring mellom alle sine erobringer. Han bor på en enkel hybel og har ikke alltid en jobb, men han har et uforliknelig drag på damene. Når de begynner å knytte seg til han og spør når han kommer tilbake, synes han det er tid for å bryte opp – han er livredd for å bli bundet til et annet menneske.

Et visst alvor kommer inn i livet hans når han gjør ungjenta Gilda gravid, og hun velger å beholde barnet. Når Malcolm blir født, fortsetter Alfie å komme på besøk av og til, men fortsetter for øvrig å leve som før. Noe overrasket ser han at Malcolm elsker samværet med pappa, og han kjenner seg sjøl knytta til sønnen på en måte som han ikke har opplevd før. Når sønnen er 3-4 år orker ikke mora å leve enslig lenger, og hun tar en annen mann, som hun ikke elsker, men som hun kan stole på. Deretter mister Alfie kontakten med sønnen.

Under et rekreasjonsopphold på landet kommer Alfie til å gjøre Lily, kona til en romkamerat, gravid. Hun har tre barn og en mann som er avhengig av henne, de lever i små kår, og det er klart at noe må gjøres. I 28. uke av svangerskapet ordner Alfie med en illegal abort for henne. Inngrepet blir gjort i hemmelighet på hybelen hans, og for første gang skjer noe som virkelig går inn på Alfie. Komedien får en tragisk undertone.

Alfie bestemmer seg for at det er tid for å slå seg til ro i et varig forhold, og velger seg den rike Ruby, som er eier av tre frisørsalonger. Men når han dukker opp uanmeldt hos Ruby med blomster, oppdager han til sin forbløffelse at han er blitt danka ut av en yngre mann. Det er tid for Alfie å gjøre opp status for livet sitt.

Rollebestning[rediger | rediger kilde]

Alfie er en velspilt og velregissert komedie med et underliggende alvor. Michael Caine lager et overbevisende portrett av den kynisk sjarmerende Alfie, og rundt seg har han et sett av dyktige engelske kvinnelige skuespillere. Caine fikk i 1966 Oscar for beste mannlige skuespiller, Vivien Merchant fikk Oscar for beste kvinnelige birolle og Burt Bacharach og Hal David for beste sang («Alfie»). Filmen fikk også Oscar for beste bilde og for beste manus overført fra teater.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]