Bristol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 51°27′20,585″N 2°35′37,691″V

Denne artikkelen handler om byen og grevskapet Bristol i England. Se også Bristol (andre betydninger).

Bristol

EnglandBristol.png
Vist i England

Status: Seremonielt grevskap og enhetlig myndighet
Region: Sørvest-England
Adm. senter: Bristol
Areal:
-Totalt:

110 km²
Befolkning:
-Totalt:
-Tetthet:

381 618 (2002)
3469/km²
ISO 3166-2: GB-BST
ONS-kode: 00HB
NUTS 3: UKD11

Bristol er en by i det sørvestlige England, ved elven Avon. Den utgjør også et eget seremonielt grevskap, og er en enhetlig myndighet (unitary authority).

Byen strekker seg ned til kysten ved Bristolkanalen. Området ved sjøen kalles Avonmouth («Avonoset»). Forstedene er ikke underlagt samme administrasjon; blant disse finnes Kingswood, Filton, Patchway, Mangotsfield og Keynsham. Bristol er Englands åttende største og Storbritannias ellevte største by (etter befolkningstall). Fram til omkring 1780 var den Englands nest største by etter London.

Avon markerte tradisjonelt grensen mellom Gloucestershire og Somerset. I 1383 erklærte kong Edward III at «hele byen Bristol skal være et grevskap i seg selv, og kalles grevskapet Bristol for evig tid». På kart ble den allikevel gjerne vist som en del av Gloucestershire, og etterhvert som byen spredde seg på sørsiden av elven ble grensen flyttet. I 1974 ble den et distrikt i grevskapet Avon, men 1. april 1996 ble dette grevskapet avskaffet og Bristol ble dermed igjen et eget grevskap og en selvstyrt enhet.

To profesjonelle fotballklubber kommer fra byen, Bristol City FC og Bristol Rovers FC. Det er en meget sterk rivalisering mellom de to klubbene.

Bristol Cathedral
Millennium Square i Bristol City på nattestid
Commons Commons: Category:Bristol – bilder, video eller lyd