Royal Academy of Dramatic Art

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
RADAs teater i London.

Royal Academy of Dramatic Art (RADA) («Det kongelige britiske akademi for dramatisk kunst») i Bloomsbury i London er Englands fremste teaterutdannelse for skuespillere og er blitt klassifisert som en av de fremste teaterskoler i verden. Den ble grunnlagt i 1904 av Herbert Beerbohm Tree.

Historie[rediger | rediger kilde]

Herbert Beerbohm Tree, den ledende teaterregissøren i sin tid, berømt for sine spektakulære Shakespeare-oppsetninger, etablerte skolen i His Majesty’s Theatre i distriktet Haymarket i 1904. Året etter flyttet skolen til 62 Gower Street. Skolepengene på seks guineas for hvert semester ble doblet det påfølgende året, unntatt for barn av skuespillere, som betalte halvparten. Et styre ble etablert og hvor Tree deltar, blant de andre var Sir Johnston Forbes Robertson, Sir Arthur Wing Pinero og Sir James Barrie. I løpet av de neste årene blir styret øket med andre ledende personer som W.S. Gilbert, Irene Vanbrugh og, kanskje mest betydningsfull, George Bernard Shaw.

I 1909 blir Kenneth Barnes, bror av Vanbrugh-søstrene, utpekt som rektor. George Bernard Shaw donerer rettighetene til teaterstykket Pygmalion til skolen, noe som gjør at skolen profitterer betydelig på suksessen av My Fair Lady senere. Shaw ga selv forelesninger ved skolen, blant annet «Elementær økonomi for skuespillere». Blant de skuespillerne som ble uteksaminert før den første verdenskrigen var blant annet Athene Seyler, Robert Atkins og Cedric Hardwicke. Tree tar rundt førti av de uteksaminert til sitt eget teaterselskap.

I 1920 blir akademiet tildelt kongelig charter og året etter blir et nytt teater bygget i Malet Street og blir åpnet av prinsen av Wales. I 1923 begynner John Gielgud sitt første år og spiller i 17 roller, inkludert to ganger som Hamlet. Med tiden skulle Gielgud bli både president og første æresmedlem av skolen. Skolen fikk også sitt første tilskudd fra myndighetene i form av bevilgning på 500 pund.

I 1931 åpner hertuginnen av York en ny bygning. Ti år senere, i 1941, begynner Richard Attenborough på skolen når Den andre verdenskrigen rammer England for full kraft. Skolens teater blir lagt i grus i et bombetokt. Offentlige forestillinger starter da ved City Literary Institute og skolens elever reiser også på turne for de britiske troppene.

I 1950 dør George Bernard Shaw og etterlater seg en tredjedel av sine rettigheter til skolen.

I 1954 blir Vanbrugh Theatre åpnet av dronning Elisabeth II. Året etter går Kenneth Barnes av og John Fernald blir ny rektor. Antallet studenter er redusert og det er blitt betydeligere vanskeligere å bli opptatt ved skolen. I løpet av slutten av 1950-tallet og begynnelsen av 1960-tallet sørger et system for utdanningsstipend at ny bølge av skuespillere som Albert Finney, Tom Courtenay, Glenda Jackson, John Hurt, Michael Williams og Anthony Hopkins blir uteksaminert.

I 1966 går John Fernald av og Hugh Crutwell blir den nye rektor. Året etter oppstår det en debatt hvor det begrunnes at ettersom skolen har inntekter fra Shaw-fondene er statlige bevilgninger unødvendige og myndighetene trekker tilbake sitt årlige tilskudd.

I 1972 blir Richard Attenborough formann. I 1977 blir «Tree-aftener», navngitt i ære for skolens grunnlegger, introdusert for at ledende teateragenter og teaterdirektører skal bli invitert for å se sisteårsstudenter opptre. I løpet av denne perioden blir en ny bølge av skuespillere uteksaminert, blant disse var Jonathan Pryce, Juliet Stevenson, Alan Rickman, Anton Lesser, Kenneth Branagh og Fiona Shaw.

I 1984 ble Oliver Neville den nye rektor. I 1989 blir John Gielgud akademiets første æresmedlem med prinsessen av Wales til stede.

I 1993 blir Nicholas Barter skolens nye rektor. «Venner av RADA» blir dannet og akademiet etablerer også sine første undervisninger for profesjonelle skuespillere i Japan. I 1996 mottar skolen bortimot 23 millioner pund i bevilgning fra et lotterifond fra myndighetene for å videreutvikle skolens hovedkvarter, inkludert en fullstendig ombygging av Vanbrugh Theatre og lokalene i Malet Street. Myndighetene etablerer også en komité som skal skaffe de nødvendige bevilgningene på 8 millioner pund for de neste fire årene.

I årene 19951998 utvider skolen sitt område ved å gi korte kurs for britiske skuespillere og spesielle kurs for japanske og amerikanske skuespillere i London. I år 2000 gjenåpner dronning Elisabeth skolens nye bygninger i Gower Street og Chenies Street.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]