Hopp til innhold

Osmose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Semipermeabel membran.
Verdens første saltkraftverk basert på osmose, opprettet på Tofte i Hurum.

Osmose (nydannelse av gresk osmos, «trykk, støt»)[1] er en kjemisk prosess hvor molekylers (i form av væske) vandring gjennom en biologisk eller kunstig hinne slik at forskjellen i konsentrasjon mellom løsningene på hver side av hinnen utlignes.[2] Det er sålees diffusjon av molekyler (ofte vann) gjennom en halvt gjennomtrengelig (semipermeabel)[3] membran. Det vil oppstå et osmotisk trykk og en strøm av de molekylene som kan passere membranen fra et område med en løsning med lav konsentrasjon til et område med høy konsentrasjon. Over tid vil dermed områdene på begge sider av membranen ha lik konsentrasjon av stoff som kan gå gjennom denne. Større molekyler kan derimot bli stengt ute. Cellemembraner er doble fosfolipidmembraner og er eksempel på halvgjennomtrengelige membraner der osmose forekommer.

Hvis en rødløk legges i vann og deretter i en sterk sukkerløsning, vil vannkonsentrasjonen inne i rødløkcellene være større enn den utenfor. Siden cellemembranen er halvgjennomtrengelig (semipermeabel) og stenger ute/hindrer større molekyler som f.eks. sukkermolekyler i å vandre gjennom cellemembranen, vil vannet som er i cellen heller trekke ut og prøve å balansere vannkonsentrasjonen utenfor cellen. Cellene vil til slutt skrumpe inn og vi ender opp med en myk løk.

Saltkraft med osmose

[rediger | rediger kilde]

Osmose utnyttes også av mennesker blant annet i saltkraftverk der man, i korte trekk, får ferskvann til å trekke gjennom en membran for å skape stort trykk som senere kan utnyttes til å få mer energi ut fra en vanlig turbin. Man kan på denne måten utvinne energi fra små kilder. På Tofte i Hurum åpnet Statkraft den 24. november 2009 verdens første kraftverk basert på osmose, nemlig Statkraft Hurum saltkraftverk (Statkraft Osmotic Power Prototype).

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «osmose», Ordbøkene.no
  2. ^ «osmose», NAOB
  3. ^ «semipermeabel», NAOB

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]