Nærsnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nærsnes
Naersnes southwards.png
LandNorge Norge
FylkeViken
KommuneAsker
Postnummer3478
Areal0,91 km²
Befolkning1536[a] (2019)
Bef.tetthet1 687,91 innb./km²
Preposisjon Nærsnes
AnnetNærsnesbukta
Kart
Nærsnes
59°46′N 10°31′Ø

Nærsnes er et tettsted i indre Oslofjord i Asker kommune i Viken fylke. Navnet Nærsnes er sammensatt av det norrøne mannsnavnet Neriðr og naturformasjonen nes .[1] Det lå historisk i Buskerud amt og fylke. Stedet utgjør som navnet sier et nes som strekker seg mot nord ut i Vestfjorden (Oslofjorden). På nordvestsiden av neset dannes Nærsnesbukta mellom Slemmestadåsen - Morberg og Nærsnes.

Nærsnes er kjent for båtbygging, jaktefart, isskjæring, hagebruk og industrivirksomhet. Det finnes to båtverft i Nærsnesbukta, hhv. Promhavn slipp og Amundsen slipp, samt to havner for fritidsbåter.

Nærsnes har et lite sentrum som består av to bygninger med en liten plass foran. Bygningene i sentrum huser henholdsvis en Joker med post i butikk-tjenester og kunstgalleriet Rødfjell. Kjente steder på Nærsnes er Strandheim leirsted og Ramton Camping.

Skole og barnehage[rediger | rediger kilde]

På Nærsnes finnes to barnehager og en barneskole. Nærsnes skole har 160 elever i 1.-7. klassetrinn. I skolegården finnes flere lekeapparater, samt to fotballbaner, en med asfalt og en med grus.

Idrett[rediger | rediger kilde]

I tilknytning til Nærsnes skole ligger Nærsnes og Åros Idrettsforenings (NÅIF) klubbhus og en stor fotballbane med gress. Her holdes det hvert år fotballskole for barn i alderen 6-13 år.

Friluftsliv[rediger | rediger kilde]

På Nærsnes er det gode turmuligheter, flere strender og badeplasser. Nærsnes båthavn har gjestebrygger og også muligheter for bading.

Nærsnes har en historie som feriested for befolkningen i Oslo.

Offentlig kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

På Nærsnes finnes bussholdeplassene Breidablikk, Baarsrudveien, Nærsnes, Baku, Torskeberget, Svaberg og Ramton. Per 2020 går det buss fra Nærsnes til Oslo én gang i timen.[trenger referanse]

Historie[rediger | rediger kilde]

Nærsnes er et gammelt sjøfartssted med industriell virksomhet fra midten av1800-tallet, med betydelig båtbygging og isdrift.

Fra 1850 til 1890 ble det bygget rundt femti skuter i Nærsnesbukta. Christian S. Morberg var en av skipsbyggerne. Han begynte å bygge båter allerede i 1844, mest jakter og prammer. «Morberg-jaktene» hadde ord på seg for å seile godt.

Det ble eksportert store mengder is fra Nærsnes, blant annet til hoffet til dronning Victoria av Storbritannia. Det ble anlagt om lag femten kunstige dammer, og de fleste dammene ligger der fortsatt. Den første dammen ble anlagt på gården Morberg i 1866 av Christoffer Larsen, som kjøpte gården Morberg i 1844. Han ble deretter hetende Christoffer Larsen Morberg. I 1867 ble det inngått avtale om å bygge det som senere skulle hete Schwartsdammen, anlagt mellom Søndre og Nordre Nærsnes. Thorvald Baarsrud skulle bli den store isbaronen på Nærsnes, og han grunnla også Nærsnes teglverk.[1][2] Baarsrud hadde lagt seg opp kapital fra sjølivet tidligere og sikret seg rettighetene til store deler av Bårsrudtjernet. I 1890 anla han også to isdammer like innenfor Nærsnesbukta. De ble kalt nydammene og ligger der fortsatt. På bruket Bråtaløkka anla Alfred Karlsen to dammer. To mindre dammer ble anlagt på Ramton, hvor det finnes et lite museum om isdriften på Nærsnes. Det ble også anlagt to små dammer ute på Nærsnestangen, som ble kalt Isakdammen og Hagadammen

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b lokalhistoriewiki.no. «Nærsnes». Besøkt 12.07.2018. 
  2. ^ «Teglverk.no - Nærsnes teglverk». www.teglverk.no. Besøkt 13. mai 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]