Nærsnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nærsnes
Nærsnes
Nærsnes kirke på Nærsnes (Foto:Trond Strandsberg)
LandNorge Norge
FylkeViken
KommuneAsker
Areal0,91 km²
Befolkning1 536[a] (2019)
Bef.tetthet1 687,91 innb./kvadratkilometer
Preposisjon Nærsnes

Nærsnes
59°46′N 10°31′Ø

Nærsnes eller Nærnes er et tettsted i bygda Røyken i Asker kommune i Viken fylke. Navnet Nærsnes er sammensatt av det norrøne mannsnavnet Neriðr og naturformasjonen nes .[1] Det lå historisk i Buskerud amt og fylke. Stedet utgjør som navnet sier et nes som strekker seg mot nord ut i Vestfjorden (Oslofjorden). På nordvestsiden av neset dannes Nærsnesbukta mellom Slemmestadåsen - Morberg og Nærsnes.

Nærsnes har et lite sentrum som består av to bygninger med en liten plass foran. Bygningene i sentrum huser henholdsvis en Joker med post i butikk-tjenester og en kombinert frisørsalong og kafé, Bendiksen & Bjercke.

Skole og barnehage[rediger | rediger kilde]

På Nærsnes finnes to barnehager og en barneskole. Nærsnes skole har 160 elever i 1.-7. klassetrinn. I skolegården finnes flere lekeapparater, samt to fotballbaner, en med asfalt og en med grus.

Idrett[rediger | rediger kilde]

I tilknytning til Nærsnes skole ligger Nærsnes og Åros Idrettsforenings (NÅIF) klubbhus og en stor fotballbane med gress. Her holdes det hvert år fotballskole for barn i alderen 6-13 år.

Friluftsliv[rediger | rediger kilde]

På Nærsnes er det gode turmuligheter, flere strender og badeplasser. Nærsnes båthavn har gjestebrygger og også muligheter for bading.

Nærsnes har en historie som feriested for befolkningen i Oslo.

Offentlig kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

På Nærsnes finnes bussholdeplassene Breidablikk, Baardsrud, Nærsnes, Baku, Torskeberget, Svaberg og Ramton. Per 2020 går det buss fra Nærsnes til Oslo én gang i timen.[trenger referanse]

Historie[rediger | rediger kilde]

Av industriell virksomhet hadde Nærsnes midt på 1800-tallet betydelig båtbygging, med Christian S. Morberg som en av de viktigste aktørene. Isdrift var også en sentral virksomhet i en hundreårsperiode fra omkring 1860 til 1960-tallet. I denne perioden ble det eksportert store mengder is fra Nærsnes, blant annet til dronning Victoria av Storbritannia. Det ble anlagt flere kunstige dammer til dette formålet. De fleste dammene ligger der fortsatt og på Nærsnes finnes også et lite museum for isskjæring. En av iseksportørerne, Thv. Baarsrud, grunnla også Nærsnes teglverk.[1][2]

Nærsnes fra nord. Foto: Kjetil Lenes.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b lokalhistoriewiki.no. «Nærsnes». Besøkt 12.07.2018. 
  2. ^ «Teglverk.no - Nærsnes teglverk». www.teglverk.no. Besøkt 13. mai 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]