Jens Edvard Kraft

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jens Edvard Kraft
Født22. des. 1784[1]Rediger på Wikidata
Død21. juli 1853[1]Rediger på Wikidata (68 år)
BeskjeftigelseHistoriker, politiker, litteraturkritiker, litteraturhistoriker, statistiker Rediger på Wikidata
SøskenJonas Kraft
NasjonalitetNorge

Jens Edvard Kraft (født 1784 i Kristiansand, død 1853 i Mandal) var en norsk historisk-statistisk forfatter og embetsmann. Han er først og fremst kjent for sin Topographisk-Statistisk Beskrivelse over Kongeriget Norge (1820–1835).

Kraft var sønn av Kristiansandskjøpmannen Even Jensen Kraft og Marie Hielm. Han ble dimittert fra Kristiansand katedralskole i 1799 og reiste deretter til Københavns Universitet. Der studerte han først teologi og siden jus, men interesserte seg mest for statistikk, historie og språk. Han samlet materiale til en fortsettelse av et forfatterleksikon som den danske skolemannen Jens Worm hadde gitt ut noen år tidligere. Resultatet ble utgitt i samarbeid med Rasmus Nyerop i 1820. Et norsk forfatterleksikon som Kraft hadde fullført, men ikke utgitt før sin død i 1853, ble besørget utgitt av Christian C. A. Lange i 1863.

Han hadde planer om å søke seg til utenrikstjenesten, men disse lot han fare ved krigsutbruddet i 1807, og året etter tok han juridisk embetseksamen og vendte hjem. Under kaperfarten arbeidet han som oversetter ved priseretten i Kristiansand. Etter dette hadde han flere stillinger i forskjellige departementer, men fra 1832 til sin død var han sorenskriver i Mandal.

I årene 1820 til 1835 utga Kraft sitt storverk Topografisk-Statistisk Beskrivelse over Kongeriget Norge i seks bind. Beskrivelsen tar for seg landet distriktsvis etter inndelingen i amt. Det ble ingen salgssuksess, men staten bidro med permisjon, pengetilskudd og innkjøp av eksemplarer.

Krafts Norgesbeskrivelse ble forbilde for det omfangsrike verket Norges land og folk, som ble utgitt av Amund Helland omkring hundre år senere.

I årene 1817–1826 var Kraft medutgiver av Budstikken. I 1819 utgav han botanikeren Christen Smiths dagbok fra dennes ekspedisjon til Kongo.

Kraft var medlem av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab i Trondheim og Societé de de statistique universelle i Paris. Han var ridder av Vasaordenen og St. Olavs Orden.

Han var fra 1817 gift med Henriette Rosenkilde.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Professor C. Smiths Dagbog paa en Reise til Congo i Afrika. Christiania 1819 (utgiver).
  • Almindeligt Litteraturlexicon for Danmark, Norge, og Island, eller Fortegnelse over danske, norske, og islandske, saavel afdøde som nu levende Forfattere, med Anførelse af deres vigtigste Levnetsomstændigheder og Liste over deres Skrifter. København 1820 (skrevet sammen med Rasmus Nyerop).
  • Topographisk-Statistisk Beskrivelse over Kongeriget Norge. Christiania 1820-1835.
  • Statistiske Efterretninger om Norske Præstekald. En Haandbog for embedssögende Geistlige. Christiania 1828.
  • Historisk-topografisk Haandbog over Kongeriget Norge, 1845-1848. Christiania 1848.
  • Norsk Forfatter-Lexicon 1814-1856. Christiania 1863 (utgitt posthumt av Christian C. A. Lange).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, Norsk biografisk leksikon ID Jens_Kraft_-_1, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]