Hopp til innhold

Spikkestad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spikkestad
Spikkestad stasjon sett mot øst
Foto:Trond Strandsberg
LandNorges flagg Norge
FylkeAkershus
KommuneAsker
Postnummer3430 Spikkestad
Preposisjon Spikkestad
Kart
Spikkestad
59°44′39″N 10°20′24″Ø

Spikkestad er et tettsted og en grunnkrets i bygda Røyken i Asker kommune i Akershus, tre kilometer vest for Røyken kirke og det tidligere kommunesenteret Røyken. Stedet har navn etter gården Spikkestad, som ligger 500 meter vest for jernbanestasjonen.

Tettstedet Drammen i blått, med Spikkestad lengst øst

Formelt regnes Spikkestad til tettstedet Drammen, da det i dag er en del av en sammenhengende tettbebyggelse som strekker seg fra Drammen sentrum, mot øst over Lierstranda, langs nordsiden av Drammensfjorden til Lahell og derfra videre nordover til Spikkestad. Området har fra gammelt av nær tilknytning til Bragernes og Drammen, og tilhørte som resten av tidligere Røyken kommune Buskerud amt og fylke.

Fra 1872 til 1973 gikk Drammenbanen gjennom Spikkestad. Fra 1886 ble Spikkestad fast stoppested, og i 1913 åpnet Spikkestad stasjon. Etter åpningen av Lieråsen tunnel mellom Asker og Lier i 1973 ble Spikkestadlinjen en lokalbane og Spikkestad en endestasjon.

Togforbindelsen til Drammen og Oslo var viktig for utviklingen av Spikkestad som tettsted på slutten av 1800-tallet, og la grunnlaget for etablering av industri og næringsvirksomhet på stedet. Spikestad teglverk ble etablert på nordsiden av togstasjonen i 1897, og flere etableringer kom i årene som fulgte. Ved åpningen av stasjonsbygget i 1913 var både samfunnshus, bedehus, skole, meieri, butikk og kafe på plass ved stasjonen.[1]

Kartongemballasjefabrikken Elopak, etablert i 1957, ble en hjørnesteinsbedrift på Spikkestad. I norsk meieribransje var det i utgangspunktet stor skepsis til å gå over fra glassflasker til pappkartonger. Men Asker meieri la som det første meieriet i Europa om til papirkartonger, slik at Elopak fikk demonstrert fordelene med sine produkter.[2] Elopak er fremdeles en viktig bedrift for lokalsamfunnet.

Spikkestad kirke- og kultursenter «Teglen», like vest for stasjonen, åpnet i 2018.

I kjøreavstand ligger Spikkestad 8 km øst for Lierstranda, 12 km øst for Drammen sentrum, 19 km sørvest for Asker sentrum, og 40 km sørvest for Oslo sentrum. Spikkestad ligger ved europavei 134, som går mellom E18 i Lier og E6 i Frogn. Den gamle veien til Spikkestad er Spikkestadveien, som i dag går fra Hurumveien øst for Slemmestadveien via Røyken stasjon og Åsåker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Svendsen, Bernt Bærem (1975). Vestbygda gjennom tidene og Spikkestad vel gjennom 50 år. s. 31-37. 
  2. ^ «Elopak > About > History». elopak.com. Besøkt 1. februar 2022. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]