Dångerska huset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dångerska huset på 1930-tallet og i mai 2009 Dångerska huset på 1930-tallet og i mai 2009
Dångerska huset på 1930-tallet og i mai 2009

Dångerska huset også kalt Robert Rinds hus[1], er en bygning i Castor-kvartalet ved Skeppsbron 24 i Stockholm.

Skeppsbron nr. 24 var det første huset som ble oppført ved Skeppsbron. I 1629 begynte tomtesalget langs den nyanlagte kaien på initiativ fra Gustav II Adolf. Her skulle det bygges «stora och sköna hus». Handelsmannen Robert Rind var den første som fikk skjøte den 6. november 1630 og han fikk bygd huset i enkel renessansestil. Fra starten hadde huset en trappegavl mot gaten, men på 1700-tallet ble det påbygd og fikk sin nåværende takform. Bygningen finnes fremdeles og er dermed Skeppsbrons eldste bygning.

Detalj over porten

På 1670-tallet kjøpte vinhandleren Henrik van Santen huset og fikk bygd på det, samt at inngangsportalen ble prydet med to menn som bar en enorm drueklase. Huset var en tid eid av den kongelige sekretæren Dångert, som huset er navngitt etter. Ved undersøkelser på 1950-tallet fant man bjelkelag i god stand og bevarte kalkmalerier, disse er i renessansestil, og er trolig fra Robert Rinds tid. I 1956 ble det gjennomført en ombygging under ledelse av arkitekt Ragnar Hjort, samme år ble grunnmuren forsterket.

I dag (2009) har bygningen en enkel nyrenovert fasade. Husets underetasje er i rustika, og gråfarget, deretter følger tre etasjer med fem vindusakser uten noen utsmykninger, fasadefargen er varmhvit. Taket er kobberkledd og utført som et seteritak med tre arker på midten. Huset inneholder nå kontorer og butikklokaler i sokkeletasjen. Bygningen er vernet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carlsson, Sven-Olof (1991). Stockholm: gata upp, gata ner: en fälthandbok över Stockholms byggnader, dess arkitekter samt andra kulturella miljöer i innerstaden. Malmö: S.-O. Carlsson. Side 29. Libris 7448562. ISBN 91-630-0500-X

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]