Spa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Et spa i Spania

Et spa, tidligere ofte kalt badested, kurbad eller badeanstalt, er tradisjonelt et sted der det finnes vann med antatt helsebringende egenskaper. Dette er vanligvis mineralvann eller varme kilder.

I dag brukes betegnelsen gjerne om et luksushotell eller feriested som ligger i nærheten av en spesiell vannkilde, eller som tilbyr massasjebad eller andre former for hydroterapi til sine gjester. Spa er i dag en internasjonal betegnelse på en moderne kurbadvirksomhet som omfatter sunt kosthold, pleie av kroppen, avslapning og fysisk og mental mosjon.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kurbad er anstalter for kurmessig behandling av sykdommer ved vann fra mineralholdige kilder.[1] Ved siden av forskjellige badeformer brukes drikking av kildevannet som ledd i behandlingen. Badesteder har også tjent som rekreasjons- og forlystelsessteder, til dels til fortrengsel for deres egentlige oppgave.[1]

Bruken av badesteder går tilbake til oldtida; flere badesteder som har vært i bruk til inn på 1900-tallet, er grunnlagt av romerne. Det gjelder Baden-Baden, Wiesbaden, Aachen, Pyrmont, Spa, Aix-les-Bains, Bath og flere steder.[1] Behandling ved badesteder var lenge bygd på erfaringsgrunnlag; først med utviklingen av kjemien på 1700- og 1800-tallet ble det mulig å analysere kildevannet og finne ut hvilke badesteder som passet best for de forskjellige sykdommene.[1] Dette førte til et oppsving for behandlingen ved badesteder i siste halvdel av 1800-tallet og tiden inntil første verdenskrig.[1] Revmatiske sykdommer, fordøyelsessykdommer, leversykdommer, hjertesykdommer, nervøse lidelser med flere ble behandlet, og det var mondent å ligge ved bad. På 1900-tallet har badestedene tapt mye av sin søkning, og flere er blitt nedlagt.[1]

Kjente badesteder i Norge har vært Modum, Vikersund, Eidsvoll, Larvik og Sandefjord, i Sverige Ronneby brunn og Ramlösa brunn, i Danmark Skodsborg.[1]

I dag har virksomheten til de gamle kurbadene fått en oppblomstring under betegnelsen spa. Ordet stammer fra 1600-tallet da byen Spa i Belgia hadde sin storhetstid basert på kurbad med varme kilder. Mennesker fra hele verden kom for å ta bad, blant annet for å kurere sykdom.

Ulike typer spa[rediger | rediger kilde]

  • Hotellspa/Resortspa er et spa som befinner seg på et reisemål eller i et hotell som tilbyr profesjonelle spa-behandlinger, fysisk og mental trening i tillegg til velvære, nedstressing og sunt kosthold.
  • Fitness spaer et treningssenter som hovedsakelig fokuserer på fysisk trening og som tilbyr profesjonelle spa-behandlinger.
  • Cruisespa er et spa ombord på et cruiseskip som tilbyr profesjonelle spa-behandlinger, fysisk trening og sunn mat.
  • Dagspa er en hudpleiesalong med utvidet tilbud som også tilbyr vannbaserte behandlinger som kurbad.
  • Helsespa har som hovedmål å vise vei til en sunnere livsstil for enkeltgjester. Oppholdet varer vanligvis sju dager eller mer. Livsstilsendringen blir gjennomført med omfattende programmer som inkluderer spa-behandlinger, fysiske aktiviteter, kostholdsopplæring med mer.
  • Medisinsk spa er et anlegg som drives med utdannet helsepersonell og som tilbyr medisinsk behandling i et miljø der spa-behandlinger er rekreasjon. Anlegget opererer innenfor rammene hvor helsepersonalet har utdannelse og praksis, for eksempel plastisk kirurgi og andre kosmetiske behandlinger.
  • Kildevannsspa er et spa som har naturlig tilgang på varme eller kalde kilder, eller sjøvann, som brukes i hydroterapibehandlinger.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]