Sutthoffska palatset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°19′30,85″N 18°4′31,45″Ø

Sutthoffska palatset i november 2011.

Sutthoffska palatset er en bygning i Python-kvartaletSkeppsbron 16 i Gamla stan i Stockholm. Bygningen er med sin knapt ti meter brede gatefasade skeppsholmsrekkens smaleste bygning.

Portutsmykning

Sutthoffska palatset ligger inneklemt i det smale kvartalet mellom Kråkgränd i nord og Nygränd i sør. Joachim Sutthoff var skeppsbrokjøpmann på 1750-tallet og fikk oppført denne bygningen. Han hadde da kjøpt hele tomten i Pyton-kvartalet som var bebygd med to eldre hus, som på 1600-tallet var eid av handelsmannen Stigler og kamreraren Hans Törner. På 1800-tallet gjennomgikk bygningens fasade en kraftig forandring.

Dagens (2009) bygning har en 1 ½ etasjer høy sokkeletasje, hvis fasade mot Skeppsbron er kledd i granitt, deretter følger fire etasjer og en attikaetasje, samt et kobberkledd seteritak med en midtplassert ark. Den smale fasaden mot Skeppsbron tillater bare to vindusakser. Pussfargen går i lyst rødbrun med varmhvite vindusomramninger og hushjørner.

Over inngansporten finnes utsmykningene som er typiske for bygningene på Skeppsbron; Merkurs bevingede hatt, to putti som holder et eldre handelsfartøy av type hansakogge samt vindrueklaser forteller at en av de tidligere eierne drev med skipshandel med blant annet vinimport.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Ohlmarks, Åke; Vera Siöcrona, Oscar Wieselgren (1953). Boken om Gamla stan: en jubileumsskrift. Stockholm: Förlagsaktiebolaget Boken. Side 513. Libris 1445167

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Category:Sutthoffska palatset – galleri av bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons