Carl Knudsen-gården

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Carl Knudsen-gården
LandNorge
Kart
Kart
Carl Knudsen-gården
58°14′59″N 8°22′45″Ø
Carl Knudsen-gården
Carl Knudsen-gården.
Carl Knudsengården eller Grøgårdsgården. Foto: Johan Meyer. Riksantikvarens arkiv.

Carl Knudsen-gården er en bygård i Lillesand. Den ligger i Nygårdsgade 1 og består av et hovedhus med flere utbygninger. Bygningene er fredet og huser i dag Lillesand by- og sjøfartsmuseum.

Hovedhuset er bygget i engelskpåvirket senempire i 1826, med halvvalmet tak og engelske skyvevinduer. Det har i nyere tid blitt tilbakeført til originalfargen, som klart viser den sterke påvirkningen fra engelsk murarkitektur. Utbygningene har blitt bygget trinnvis, men det er ikke etablert en klar kronologi hittil.

Reder og trelasthandler Johannes Grøgaard var huset opprinnelige byggherre. Han drev krambu i første etasje i hovedhuset. I 1884 ble eiendommen overtatt av skipsfører og reder Carl Knudsen, som gården senere har blitt oppkalt etter.

Knudsens datter Mercedes gav Lillesand kommune forkjøpsrett på gården, med det forbehold at den ble brukt som museum. I 1963 ble den kjøpt, men museet åpnet først i 1970. Imens var det mye debatt om uthus-bygningene skulle rives, noe som heldigvis aldri skjedde.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Stoveland, Elin og Bergliot Øye Johansen (1994): Byvandring i Lillesand, utgitt av Lillesand kommune.
  • Welle-Strand, Erling (1916-2013) (1974). Museums in Norway. Oslo: Royal Ministry of Foreign Affairs. ISBN 8271770039. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]