Christian Grøgaard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Christian Grøgaard
Født1800Rediger på Wikidata
LillesandRediger på Wikidata
Død1846Rediger på Wikidata
USARediger på Wikidata
Far Hans Jacob GrøgaardRediger på Wikidata
Søsken Johannes GrøgaardRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Christian Grøgaards hus i Nygårdsgate i Lillesand

Troels Christian Grøgaard (født 1800 i Lillesand, død 1846 i USA) var en tidlig norsk utvandrer til USA. Grøgaard var sønn av eidsvoldsmann Hans Jacob Grøgaard. Han fikk en god utdannelse, og drev som kjøpmann i Lillesand med varierende hell. Han var også en periode lensmann på stedet.

Grøgaard fikk oppført huset som idag er kjent som Tingsalen. Huset ble påbygd flere ganger siden, og har huset alt fra butikk til seilmakerloft, fra sykestue til kino, Lillesands første skole, og mye annet. Noen meter lengre ned i samme gate ligger kjøpmannsgården tilhørende hans storebror, Johannes Grøgaard. Denne er idag Lillesand by- og sjøfartsmuseum.

Dårlig helse og/eller økonomiske problemer skal ha vært bakgrunnen for at Grøgaard med familie dro til USA, nærmere bestemt Texas, på 1840-tallet. Der døde han dessverre, og etterlot seg kone og barn. Det var egentlig meningen at Grøgaard skulle være de norske kolonistenes prest og lærer, men han endte opp med å drive butikk isteden.

Snart døde også Grøgaards enke, og barna ble fordelt i lokalmiljøet. Tre av sønnene hans sloss i den amerikanske borgerkrigen på sørstatenes side, og det er fortsatt mange etterkommere av Grøgaard i USA.