Den norske Nobelkomite

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Den norske Nobelkomite
Den norske Nobelkomite
Etablert 1897
Leder Berit Reiss-Andersen (fungerende)
Eier Stortinget
Misjon Nobels fredspris
Nettside nobelpeaceprize.org
Det Norske Nobelinstitutt i Oslo.
Første møte i Den norske nobelkomite: (fra venstre) Bjørnstjerne Bjørnson, John Lund, Hans Jacob Horst, Jørgen Løvland, Christian Lous Lange og Carl Berner.

Den norske Nobelkomite, ofte bare kalt Nobelkomiteen, er en komité på fem personer oppnevnt av Alfred Nobels testament til å utdele Nobels fredspris. I henhold til testamentet velger det norske Stortinget medlemmene av komitéen. Komiteen velger selv leder og nestleder.

Olav Njølstad har vært komiteens sekretær og direktør for Det Norske Nobelinstitutt siden 2015. Komiteen het Det norske Stortings Nobelkomite fra 29. november 1901 til 1. januar 1977.

Komiteen skal være totalt uavhengig, og skal ikke ta imot instrukser eller pålegg fra noe hold i forbindelse med bedømmelse av prisforslagene. Ingen drøftelser i forbindelse med valget av kandidater til Nobels fredspris skal omtales av Nobelkomiteen. Nobelkomiteen har alle sine møter i et spesielt møterom i Nobelinstituttet. Veggene i dette rommet er dekorert med portretter av personlige fredsprisvinnere og logoer av samtlige organisasjoner som er tildelt Nobels fredspris.

Komiteens medlemmer[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Nobelkomiteens medlemmer

Medlemmene velges av Stortinget for en seks-årsperiode og tre varamedlemmer velges for en tre-årsperiode, med mulighet for gjenvalg.

Tidligere kunne regjeringsmedlemmer også være medlemmer av komiteen. I periodene 1898- 1902 (Johannes Steen), 1907 – 1908 (Jørgen Løvland) og 1925 – 1926, 1928 – 1931 og 1933 – 1935 (Johan Ludwig Mowinckel) var disse også sittende statsminister samtidig som medlem av Nobelkomiteen. Stortinget bestemte 24. juni 1937 at regjeringsmedlemmer ikke kan være medlem av Nobelkomiteen. Fra 1978 ble det praksis at stortingsrepresentanter ikke velges inn i komiteen.

Den norske Nobelkomite 2015-2017[rediger | rediger kilde]

Kaci Kullmann Five, som ble valgt som leder, avgikk ved døden 20. februar 2017.

Varamedlemmer (2015–2017):

Sekretær (ansatt):

Ledere og sekretærer[rediger | rediger kilde]

Liste over sekretærer

I populærkulturen[rediger | rediger kilde]

I Klassekampens tegneserie Nobelkomiteen, som er politisk satire, er Thorbjørn Jagland «en åpenbar inspirasjonskilde til karakteren Torleif Stueland».[1]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mari Skurdal (11. februar 2016). Klassekampen, s. 24. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]