Esther Kostøl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Esther Kostøl
Født11. des. 1936Rediger på Wikidata (86 år)
Beskjeftigelse FagforeningspersonRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Esther Marie Kostøl (født 11. desember 1936) er en norsk fagforeningskvinne. Hun jobbet for Norsk Tjenestemannslag i 1977, og for Statstjenestemannskartellet fra 1978 til 1985. Hun var sekretær for Landsorganisasjonen i Norge fra 1985 til 1989.

Da LO feiret 100-årsjubileum, var det duket for kamp om ledervervet og nestledervervet. Yngve Haagensen ble valgt til leder under en dramatisk avstemning. Det ble like dramatisk da nestledervalget skulle avgjøres. Esther Kostøls ektemann, Jan Werner Hansen, leder i Norsk Tjenestemannslag, gikk på talerstolen for å få valgt Nils Totland som leder av LO. Det innebar samtidig at hans kone ikke kunne bli nestleder. Denne situasjonen er trolig unik i fagbevegelsens historie. Til tross fra motstand fra sin mann og en del andre ble Esther Kostøl valgt til den første kvinnelige nestleder i LO. I ettertid har hun uttalt om valget: «Ja, det var veldig merkelig. Men samtidig var dette helt naturlig, tro det eller ei. Vi hadde begge sentrale verv i fagbevegelsen, vi var vant til å ha ulike roller og holde dem fra hverandre.» Etter hun ble valgt uttalte hun til ukebladet Kvinner og Klær «Jeg kan ikke love revolusjon, men det skal merkes.»

Esther Kostøl har i sitt fagligpolitiske vært opptatt av kvinnesak. Som kvinnesaksforkjemper var hun motstander av kjønnskvotering. På landsmøtet til Norsk Tjenestemannslag i 1974 uttalte hun: «Jenter, er det dette vi vil? Jeg kan ikke tro det». På grunn av dette innlegget fikk Ester Kostøl motbør av en rekke andre kvinner under valget til nytt landsstyre. Hun vant likevel avstemningen, og oppsummeringen i Tjenestemannsbladet var: «Vi valgte deg Esther. Ikke bare, men også fordi du er kvinne». Som nestleder i LO fikk hun være med på å påvirke LO sin faglige politikk frem til 1997. I 1997 ble hun valgt til Den Norske Nobelkomite.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nobelinstituttet. «Kostøl, Esther Marie». Besøkt 2. januar 2011. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

David face.pngDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)