Inger Skjelsbæk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Inger Skjelsbæk
Født26. september 1969 (48 år)
Far Kjell Skjelsbæk
Beskjeftigelse Samfunnsviter
Nasjonalitet Norge

Inger Skjelsbæk (født 26. september 1969) er en norsk voldsforsker. Skjelsbæk har blant annet arbeidet med seksualisert vold i krig. Fra 2009 til 2015 var Skjelsbæk assisterende direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), der hun fortsatt har en bistilling og er knyttet til PRIOs Center on Gender, Peace and Security. Hun har hovedstilling som førsteamanuensis i kultur- og samfunnspsykologi ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Utdanning og karriere[rediger | rediger kilde]

Hun har studert engelsk, fransk, litteraturvitenskap og psykologi, og ble cand.mag. ved Universitetet i Oslo i 1993 og deretter cand.polit. i psykologi i 1996 og dr.polit. i 2007, begge ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og innen fagområdet samfunnspykologi.[1] Doktoravhandlingen hadde tittelen Sexual Violence In Time of War: Sexuality, Ethnicity and Gender Diversity in the War in Bosnia-Herzegovina. Skjelsbæk er ikke psykolog.

Skjelsbæk ble ansatt som juniorforsker ved PRIO i 1996. Hun ble seniorforsker samme sted i 2007 og var assisterende instituttleder fra 2009 til 2015. Fra 2015 har Inger Skjelsbæk hovedstilling som førsteamanuensis i kultur- og samfunnspsykologi ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, og en mindre bistilling ved PRIO. Hun sitter også i ledergruppen ved Senter for ekstremismeforskning.

Skjelsbæk har vært gjesteforsker ved Human Rights Center ved University of California, Berkeley flere ganger mellom 2011 og 2017. Hun er gjesteforsker ved Center for Women, Peace and Security ved London School of Economics (LSE) i perioden 2017–2019.

Forskning og publisering[rediger | rediger kilde]

Skjelsbæks forskning er innen kvalitativt orienterte studier av kjønn, vold og konflikt. Hun har hovedsakelig forsket på seksuell vold og annen kjønnsbasert vold i krig, og på kvinner, kjønn og likestilling mer allment, særlig i konteksten av konflikten i Bosnia-Hercegovina.

Skjelsbæk har publisert artikler i en rekke internasjonale tidsskrifter, bl.a. International Feminist Journal of Politics, Culture & Psychology og Journal of Social and Political Psychology, og i norske tidsskrifter som Sosiologi i dag og Nytt Norsk Tidsskrift. Hun sitter i redaksjonsrådet for International Feminist Journal of Politics. Hun har redigert to bøker og skrevet en rekke kapitler i redigerte verker. I tillegg har Skjelsbæk skrevet mange rapporter og vært aktiv som foreleser, foredragsholder og kommentator i norske og internasjonale medier.

Personlig[rediger | rediger kilde]

Inger Skjelsbæk vokste opp i Oslo som datter av fredsforskeren Kjell Skjelsbæk (opprinnelig navn Kjell Johannessen).[2] Skjelsbæk er 2. varamedlem av Den norske Nobelkomite, og vil følgelig bli innkalt bare dersom både et medlem og 1. varamedlem er forhindret fra å møte.[3][4]

Bibliografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • The Political Psychology of War Rape: Studies from Bosnia-Herzegovina. London: Routledge (2011)
  • Kjønn, Krig, Konflikt Skjeie, Hege; Inger Skjelsbæk & Torunn Tryggestad, (Red.) Oslo: Pax Forlag (2008)
  • Gender, Peace and Conflict. Skjelsbæk, Inger & Dan Smith (2001) London: Sage Publications.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]