Bygdefolket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Bygdefolkets Krisehjelp)
Hopp til navigering Hopp til søk

Bygdefolket var et politisk parti i Norge1930-tallet. Det stilte til valg i 1933 sammen med Nasjonal Samling (NS). Partiet var en del av organisasjonen Bygdefolkets Krisehjelp (BK).

Bygdefolkets Krisehjelp (BK) ble stiftet høsten 1931 som en organisasjon av bygdefolk for å bekjempe virkningene av den økonomiske krisen som også rammet jordbruket hardt. Mange tolket BKs program som reaksjonært og fascistisk. Organisasjonen var i all hovedsak utbredt på Østlandet. Antall medlemmer var anslagsvis 8 til 12000.

Valgsamarbeid med NS[rediger | rediger kilde]

I 1933 ble det inngått avtaler om valgsamarbeid mellom Nasjonal Samling (NS) og Bygdefolket, Bygdefolkets Krisehjelps navn på seg selv som politisk parti. NS og Bygdefolket stilte ved stortingsvalget i 1933 valgliste sammen i fem fylker : Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark og Aust-Agder.

Oppslutningen ble størst i Telemark, der listen fikk 9% av stemmene i landdistriktene (herredskommunene). En av lederne i BK, overrettssakfører Olav Lien fra Kviteseid stod øverst på valglisten. Han var noen tusen stemmer fra å bli innvalgt til Stortinget.

BK døde hen i 1935-36 etter en periode med oppløsning og kamp mellom ulike fraksjoner, og ble oppløst i 1936.

Litteratur[rediger | rediger kilde]