Hopp til innhold

Brokk (mytologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brokk og Sindre smir hammeren Mjølner, Arthur Rackham (1901)

Brokk (norrønt: Brokkr), dverg i norrøn mytologi som sammen sin bror Sindre laget galten Gullinbuste, ringen Draupne og torshammeren Mjølner.[1] De mytologiske dvergene var spesielt kjent for sine smedkunnskaper og behersket kunsten å smi med trolldomskunster for å gi sine ting spesielle egenskaper.

Sivs hår[rediger | rediger kilde]

I Skaldskaparmål i Snorre Sturlasons Den yngre Edda[2] fortelles det om at Loke hadde klipt håret av Tors kone, gudinnen (åsynjen) Siv. Under trusler fra Tor måtte Loke love å få laget gullhår til Siv som vokste som vanlig hår. Loke dro til de dvergene som kaltes Ivaldesønnene og fikk laget både gullhår til Siv, et spyd som kaltes Gungne til Odin og skipet Skidbladne som guden Frøy fikk.

Etterpå inngikk Loke et veddemål med dvergen Brokk om at hvis han og hans bror Sindre laget tre ting som var bedre enn disse tingene, så skulle Brokk få kutte hodet av ham. Sindre laget da gullringen Draupne som hver niende natt dryppet åtte gullringer likså tunge som ringen selv. Han laget også galten Gullinbuste som kunne løpe gjennom luft og på vann raskere enn noen hest. Til slutt laget han hammeren Mjølner som alltid traff det eieren kastet den mot og som alltid kom tilbake. Æsene mente at Mjølner var den mest verdifulle tingen blant disse, og Brokk vant veddemålet. Han fikk ikke kappet hodet av Loke, men han sydde igjen munnen på ham med lærreima Vartare.

Brokk nevnes ikke blant de 70-75 mytologiske dvergene som ramses opp i Edda-diktet Voluspå[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Se også artikkelen om Brokk på SNL hvor Brokk (sannsynligvis feilaktig) tillegges æren for å ha laget skipet Skidbladne og spydet Gungne.
  2. ^ Den yngre Edda, Norrøne bokverk 42, Det norske Samlaget, 1973, s 110
  3. ^ Jf. Voluspå, vers 11-16