Hopp til innhold

Marianene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marianene
Islas Mariånas
Geografi
PlasseringStillehavet
Areal 1 018 km²
Administrasjon
LandGuam
Største bosetningDededo (44 943)
LandNord-Marianene
Største bosetningSaipan (52 263)
Demografi
Befolkning212 000 (2010)
BefolkningsgrupperChamorro
Posisjon
Kart
Marianene
16°42′N 145°47′Ø

Kartskisse over Marianene

Marianene er en øygruppe i den opprinnelig melanesiske språk- og kulturkrets i stillehavsområdet. Den har tilhørt flere kolonistater etter tur. I dag er øygruppen delt i to politiske enheter, Nord-Marianene og Guam, og begge er amerikanske oversjøiske territorier, men med litt forskjellig status.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1521 oppdaget Ferdinand Magellan som første europeer øygruppen, og han gav den navnet Islas de Ladrones, på norsk «tyvenes øyer», fordi øyboerne etter europeernes oppfatning hadde stjålet med seg gjenstander fra Magellans skip. I 1667 ble øygruppen tatt i besittelse av Spania og oppkalt etter den spanske dronning Maria Anna av Østerrike, kong Filip IVs gemalinne.

Etter den spansk-amerikanske krig avstod Spania den sørligste delen til USA og solgte resten til Det tyske rike den 12. februar 1899.

Etter første verdenskrig overdro Folkeforbundet Marianene til Japan. Etter annen verdenskrig gav FN øyene til USA. I 1978 gav USA den nordligere del, Nord-Marianene, status som USA-assosiert stat, mens Guam i sør ble dependent territory under direkte amerikansk kolonialherredømme. Statusforskjellen henger mest sammen med de store militærbasene USA har på Guam.

Kilder[rediger | rediger kilde]