Panzerfaust

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Panzerfaust, tysk panservernvåpen, i originalkasse, utstilt i Krigsmuseet i Helsingfors. Granatkasterne ble levert fra Tyskland til den finske hæren 1944.
Panzerfaust (øverst) og Panzerschreck, tyske panservernvåpen fra andre verdenskrig, utstilt i Festung Hohensalzburg i Salzburg i Østerrike.

Panzerfaust (tysk for «panserneve», i flertall Panzerfäusten) eller Panzerabwehrrohr («panserforsvarrør») er et tysk panservernvåpen med rakettdrevet granat fra andre verdenskrig.

Etter at tyskerne lagde Panzerschreck, en kopi av den amerikanske bazookaen, så de nytten av slike våpen. Men Panzerschreck var dyr å produsere, og krevde helst to mann for å operere effektivt, så de lagde engangsvåpenet Panzerfaust, som var rimelig å produsere og meget enkelt å betjene. Våpenet kunne trenge gjennom 200 mm stål og var derfor effektivt mot de fleste av den tids panservogner.

Våpenet ble utviklet og satt i bruk i 1943, og kom i en rekke forskjellige modeller: 30, 60, 100, 250. Totalt ble det produsert mer enn 6 millioner enheter.

Panzerfaust ble fort populær både blant de tyske soldatene som fikk dem utlevert, og blant de allierte styrkene som erobret dem. I de vanskelige kampene i byer var de særlig effektive mot fiendtlige stridsvogner, samtidig som de kunne sprenge hull i murer og andre hindringer slik at de stridende kunne unngå å bli eksponert i gatene.

På grunnlag av dette tyske designet utviklet russerne RPG-våpen (Ruchnaya Protivotankovaya Granata).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]