Bjoa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjoa
LandNorge Norge
FylkeRogaland
KommuneVindafjord
Høyde o.h.46 meter

Bjoa
59°40′00″N 5°39′00″Ø

Bjoa er ei bygd i Vindafjord kommune, i dag geografisk inndelt i Innbjoa og Utbjoa. Riksvei 543 tar av fra europavei 134 i Ølensvåg og går til Utbjoa, der det er fergeforbindelse til Fjelberg og Sydnes. Fylkesvei videre fra Utbjoa via Vikebygd til europavei 134 i Isvik.

Navnet Bjoa kommer fra norrønt Bjodr som betyr fat eller disk. Bjoalandet ligger som en hellende flate ned mot Bjoafjorden.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ei rekke kartlagte kulturminner, blant annet helleristninger og gravhauger fra bronsealderen, tufter etter båtbyggeri fra vikingtida, nausttomter fra middelalderen, kolerakirkegård, bygdeborg.

Bautastein er reist på Utbjoa over Torbjørn Gunnarson Sandvik som deltok i Grunnlovsforsamlingen på Eidsvoll.

Garden Eikås på Dalsbruket ovenfor Innbjoa var kvarter for agenten Arquebus, som opererte en viktig radiosentral med samband til England under andre verdenskrig.

Næring[rediger | rediger kilde]

Hovedsakelig landbruk, en god del maskinentreprenører og mekanisk virksomhet samt varierende industri i mindre skala. Hundepensjonat med betydelig kursvirksomhet. Stor distributør og importør av arbeidshansker og arbeidsklær.

Reiseliv/aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Stor utleieaktivitet om sommeren, spesielt til tyske turister. Besøksgård med salg av egenprodusert godteri, urter og demonstrasjon av tradisjonell gårdsdrift. Ølbryggerlag med tradisjonell brygging i eldhus. Blåbærhage med mange ulike sorter bær. Gardsutsalg med økologiske jordbær og bringebær. Lokalbutikken Buo med pub og markedshall på tradisjonsrike Innbjoa kai.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]