Aigine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aigine
Ferdinand Bol - Aegina wacht op de komst van Zeus.jpg
Aigine møter Zevs i form av en ørn
maleri av Ferdinand Bol, 1600-tallet
TrossystemGresk mytologi
ReligionssenterAntikkens Hellas
Originalt navnΑἴγινα
ForeldreAsopos og Metope
Make1) Aktor; 2) Zevs
BarnMenoitios og Aiakos
BostedAigina
TeksterHomer
Hesiod
Ovid
Pseudo-Apollodorus

Aigine (gresk: Αἴγινα) var i henhold til gresk mytologi en nymfe fra den greske øya som bærer hennes navn, Aigina (dagens Egina), som lå i Saroniabukta mellom Attika og Peloponnes. Det arkaiske Afaiatempelet for «den usynlige gudinne» på øya ble senere underordnet kulten til Aigine. Navnet Afaia (Ἀφαῖα) kan bli forstått som en hyllest til Aigine som gir en epitet, eller som en dublett for gudinnen.

Via navnet Aigine er hun som en geitnymfe,[1] slik som med kretiske Amaltheia (en geit som ga melk til den nyfødte Zevs, men i andre myter også en gudinne), fikk hun en ny identitet på det greske fastlandet som datter av elveguden Asopos og nymfen Metope. Av de mange døtrene til Asopos og Metope ble mange av dem forført eller voldtatt av Apollon eller Zevs. Aigine fødte minst to barn: Menoitios[2] med Aktor, konge i Fokis, og Aiakos med Zevs som far. Begge sønnene ble konger; Menoitios ble konge av Opous, en by i Opuntian (Østlige Lokris) og ble regnet blant argonautene. Hans sønn var Patroklos, fetter av helten Akilles, og hans nærmeste våpenbror. Sønnen ble gjort til gud, Aiakos, var konge av Aigina, og var kjent for å ha gitt hjelp til Apollon og Poseidon i byggingen av murene i Troja. Gjennom ham ble Aigine stammor til Akilles, som var sønn av Pelevs, sønnesønn av Aiakos.

Bortførelse av Aigine[rediger | rediger kilde]

Det ble sagt at Zevs tok formen av en ørn og bortførte Aigine,[3][4][5] førte henne til en øy i nærheten av Attika,[6] den gang hetende Oenone;[7] og ble siden kjent ved hennes navn. Aigines far, Asopos, jaget etter dem. Hans leting førte ham til Korint hvor Sisyfos var konge. Denne informerte ham om å ha sett en stor fugl frakte en ung kvinne av sted til en nærliggende øy. Således forfulgte Asopos dem, men Zevs kastet sine lyn og tvang Asopos tilbake i vannene. Aigine fødte til sist sin sønn Aiakos som ble konge av øya som nå bar hennes navn.

Maurmenneskene[rediger | rediger kilde]

Da byen Aigina på øya av samme navn ble avbefolket av en pest som Zevs' sjalu hustru Hera hadde sendt som hevn over ektemannens utroskap med nymfen, sendte Aiakos sine bønner til Zevs. Zevs svarte at hans folk ville telle som maur på hans hellige eik, og maurene ble forvandlet til mennesker, myrmidonerne, og Aiakos fikk et nytt folk å være konge over. Disse myrmidonerne ble siden ledet av helten Akilles, sønnesønn av Aiakos, i kamp mot byen av Troja, slik som beskrevet av Homer i Iliaden.[8]

I vitenskapen[rediger | rediger kilde]

91 Aegina er en hovedbelteasteroide som er blitt navngitt etter nymfen. Den ble oppdaget i 1866 ved Observatoire de Marseille i Frankrike.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Sammenlign Aigis, Aigevs, Aigai, «sted for geiter», etc.
 2. ^ «Menoitios», Theoi Project
 3. ^ Pseudo-Apollodorus: Bibliotheke 3.11.2
 4. ^ Pindaros: Isthmiske sanger viii
 5. ^ Ovid: Metamorfoser, vi.3.
 6. ^ I en mytisk inversjon var Aigine kun en nymfe av øya, hvis kultur, uavbrutt fra en tidlig dato, som lenge forut de olympiske gudene ble introdusert. Keramiske fragmenter på Aigina bevitner om handel med minoiske Kreta og med Kykladene.
 7. ^ Betydningen er «Vinøya», således ikke et stedegent navn i det hele tatt: innføringen av vinkultur er blant de mange myter for grekerne.
 8. ^ Myrmidons, Encyclopedia Mythica

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Graves, Robert (1955, 1960): The Greek Myths, 66.b.1; 67.f; 138.b.
 • Hamilton, Edith (1940, 1942): Mythology, Mentor

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

 • Escher-Bürkli, Jakob (1893): «Aigina 2» i: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Bind I,1, Stuttgart, s. 968.
 • «Aigina», Theoi Project
 • «Aegina», Wiktionary